EXCLUSIV Meta Estate Trust vrea să intre pe segmentul de retail: Suntem în discuții pentru câteva proiecte. Buget de investiții de 20 de milioane de euro pentru 2022. Plan de listare la bursă

EXCLUSIV Meta Estate Trust vrea să intre pe segmentul de retail: Suntem în discuții pentru câteva proiecte. Buget de investiții de 20 de milioane de euro pentru 2022. Plan de listare la bursă
scris 2 mai 2022

Holdingul Meta Estate Trust, format din nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, cum a anunțat în premieră Profit.ro, vrea să intre și pe segmentul de retail, de anul acesta. Compania poartă discuții pentru proiecte din afara Bucureștiului, ce ar putea fi concretizate în trimestrul al treilea. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Rămânem în sectorul rezidențial în cea mai mare parte, dar vrem să intrăm și în zona de retail, comercial. Acum suntem în discuții pentru câteva proiecte de acest gen și vrem sa facem mai multe investiții în zona aceasta. Suntem într-o fază preliminară de evaluare”, a declarat, pentru Profit.ro, Eugen Voicu, președintele Consiliului de Administrație al fondului de investiții Meta Estate Trust, înființat la începutul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.

Grupul polonez Scallier construiește un nou parc Funshop în România cu finanțare de la OTP Bank CITEȘTE ȘI Grupul polonez Scallier construiește un nou parc Funshop în România cu finanțare de la OTP Bank

Pentru anul acesta, compania are un buget de investiții de aproximativ 20 de milioane de euro, bani care vor proveni din creșterea capitalului social, în urma derulării ofertei publice inițiale (IPO) din luna mai, urmată de listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, dar și din credite bancare, exit-uri din proiecte și o nouă emisiune de obligațiuni. Anul trecut, Meta Estate Trust a făcut exit-uri în valoare de 2,3 milioane de euro.

După această majorare de capital social este foarte posibil să ne finanțăm și printr-o emisiune de obligațiuni. În același timp avem și niște credite bancare în discuție, ceea ce cred că va crește capacitatea de investiție undeva la 15 milioane de euro. Dacă luăm în considerare și anumite exit-uri pe care le facem în această perioadă, vom avea un buget de investiții de 20 de milioane de euro în acest an. Este o cifră bună pentru o companie care este în al doilea an de activitate”, mai spune Eugen Voicu.

Meta Estate Trust va derula o ofertă publică inițială (IPO), aprobată recent de către acționari în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, urmată de listarea companiei pe piața AeRO a Bursei de Valori București, moment anunțat în premieră de către Profit.ro, din primăvara anului trecut. Este luată în calcul și emiterea unor obligațiuni, cu o valoare nominală de până la 10 milioane euro. 

Liviu Tudor începe transformarea complexului Novo Park în YUNITY Park, investiție de 50 milioane euro CITEȘTE ȘI Liviu Tudor începe transformarea complexului Novo Park în YUNITY Park, investiție de 50 milioane euro

Obligațiunile vor avea o rată a dobânzii de maximum 9% per an și o scadență maximă de 60 de luni, urmând să fie oferite investitorilor din România, prin intermediul unuia su mai multor plasamente private și/sau oferte publice, cel târziu până la finele anului viitor, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania a operat anterior o majorare de capital, în urma căreia a ajuns la fonduri proprii în valoare de 75 milioane de lei, fiind atrase peste 40 de nume noi în acționariat. 

Noua tranzacție a fost realizată la 1,1000 lei/acțiune, conform datelor BVB.

În momentul de față, fondul de investiții este implicat în 18 proiecte, în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Constanța, Iași, și vizează extinderea și în alte regiuni ale României.

„Întotdeauna diversificarea e un mecanism de siguranță și trebuie să vină pe segmente de business. Însă și diversificarea geografică este importantă pentru că există o dinamică diferită în anumite piețe, în același moment. E bine să fii prezent peste tot pentru că se compensează la un moment dat anumite vârfuri care pot să apară într-un loc, cu alte scăderi din altă piață. 

Vrem să ne extindem mai mult și să ajungem în orașe precum Cluj, Oradea, Timișoara, chiar și Brăila, unde, odată cu finalizarea podului peste Dunăre cred că activitatea economică va fi impulsionată. Aceste orașe au o dinamică foarte bună de creștere pe segmentul rezidențial. Ne vom uita și la terenuri la un moment dat”, precizează Eugen Voicu, adăugând că, în 2024, vizează listarea companiei pe piața principală a BVB.

Augusta Dragic, co-fondator Superbet, intră în Consiliul de Administrație al One United Properties CITEȘTE ȘI Augusta Dragic, co-fondator Superbet, intră în Consiliul de Administrație al One United Properties

Stocul modern de retail din România a ajuns la 4,02 milioane metri pătrați la finalul primului trimestru din 2022, iar anul viitor se conturează ca fiind propice atât pentru parcurile de retail cât și pentru centrele comerciale, având în vedere oferta nouă și proiectele în construcție.

Chiar dacă la finalul anului precedent, compoziția stocului părea să se schimbe, parcurile de retail câștigând mai mult din ponderea totală, anul 2022 a debutat cu inaugurarea extinderii centrului comercial Colosseum, București, de 16.500 mp. Ratele atribuite între cele 2 formate după primul trimestru sunt: 37% din suprafața totală a stocului modern livrat este revendicată de parcurile de retail, în timp ce restul de 63% este atribuit centrelor comerciale, dar acest raport se va schimba până la sfârșitul anului, luând în calcul numărul semnificativ de parcuri de retail în curs de finalizare.

Noile livrări înregistate de la începutul anului ajung la 19.500 mp prin combinarea suprafeței generate de extinderea centrului comercial Colosseum din București, dezvoltat de Nova Imobiliare, și suprafața Băilești Retail Park din Băilești, județul Dolj, care contribuie cu 3.000 mp construiți de dezvoltatorul local Legabris Prest.

Cum a crescut piața chiriilor în Polonia după ce în țară au intrat 3 milioane de refugiați din Ucraina CITEȘTE ȘI Cum a crescut piața chiriilor în Polonia după ce în țară au intrat 3 milioane de refugiați din Ucraina

Cele mai multe dintre proiectele aflate în dezvoltare vor fi livrate în țară, orașele regionale fiind responsabile pentru 13 din cele 17 proiecte de retail care vor fi finalizate în 2022. Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca aproximativ 147.000 mp să fie adăugați la stocul national modern de retail, din care 22% vor fi livrați în București, în timp ce restul de 78% vor fi livrați în țară, atât în principalele centre regionale, precum și în orașele terțiare.

LISTA COMPLETĂ CU MALL-URILE ȘI PARCURILE DE RETAIL CARE VOR FI LIVRATE ÎN 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta estate trust
ipo
proiecte retail
eugen voicu
spatii retail
stoc retail 2021