Enikő Péter, Uniprest Instal: Mulți investitori își vor suspenda proiectele

Enikő Péter, Uniprest Instal: Mulți investitori își vor suspenda proiectele
scris 26 ian 2023
După ce 2022 a fost un an dificil pe piața construcțiilor și instalațiilor, 2023 se anunță cel puțin la fel de provocator, iar mulți investitori își vor suspenda proiectele, în special în sectorul rezidențial, din cauza inflației și a impredictibilității, apreciază Enikő Péter, managing director Uniprest Instal.
 
După scumpirile de anul trecut, războiul din Ucraina vine cu noi probleme pe piața materiilor prime și alimentează în continuare creșterea prețurilor. Totodată, după reglarea problemelor legate de capacitatea de producție, încep acum să se vadă semnele unui declin pe partea de cerere, în contextul în care puterea de cumpărare a populației scade.
Prețurile locuințelor au continuat evoluția negativă și în ultima lună din 2022 CITEȘTE ȘI Prețurile locuințelor au continuat evoluția negativă și în ultima lună din 2022

"Privind retrospectiv, am putea împărți anul 2022 în două: prima parte a urmat inerțial trendul ascendent din 2021, când piața mergea foarte bine - construcțiile rezidențiale, de exemplu, au înregistrat o creștere de 16% în primul semestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021; iar a doua parte este marcată de efectele izbucnirii războiului din Ucraina: noi provocări pe piața materiilor prime, creșterea prețurilor la energie și gaze, inflație, probleme legate de capacitatea de producție și un nivel foarte ridicat de impredictibilitate.

În plus, unul dintre efectele rapide ale războiului a fost scăderea numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. În perioada ianuarie - octombrie 2022, scăderea este de 13% față de 2021.

Așadar, în a doua parte a anului, piața era deja pe un trend descrescător, care anunța o frânare a dezvoltării construcțiilor în viitorul apropiat. Concluzionând, 2023 va fi un an cel puțin la fel de provocator ca 2022, iar scăderile vor continua. Banii vor fi mai puțini, în timp ce tot mai mulți investitori își vor suspenda proiectele, în special în sectorul rezidențial", prevede Enikő Péter.

"Fondurile europene din PNRR sunt o plasă de salvare pentru antreprenorii din piața de construcții și instalații, în contextul recesiunii și al unei posibile crize economice. Pentru sectorul de construcții, PNRR include proiecte pentru renovarea locuințelor rezidențial (1 miliard de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice a aproximativ 4,3 milioane mp de clădiri rezidențiale), construcții noi (285 mil. euro) și renovarea construcțiilor publice (1.75 mil. euro). Toate acestea vor ajuta piața construcțiilor să își mențină ritmul.
 
PNRR va conta cu siguranță în cifrele pieței de construcții și implicit în cea de instalații - cu toate că în sectorul construcțiilor sunt alocați mai mulți bani. De exemplu, în proiectele de reabilitare termică este acoperită strict partea de izolare termică. Dar în general vorbind va conta faptul că sunt bani care se duc în investiții noi, în infrastructura școlară, în reducerea consumului de energie, în energie verde pentru instituții - sunt direcții în care ajung bani din PNRR, există proiecte care se derulează și sunt aprobate în continuare", afirmă Péter.
 
Deși 2023 va fi plin de provocări și marcat, în continuare, de scăderi, compania este optimistă pe termen mediu și lung și vede un potențial semnificativ de creștere pe piața construcțiilor și a instalațiilor.
 
"Avem în continuare un deficit de locuințe, gospodării supraaglomerate și stoc de locuințe vechi care în ultimii 30 de ani s-au reînnoit numai în proporție de 12%. Toate acestea vor determina o creștere a pieței și o revenire semnificativă", adaugă Péter.
 
În acest context, compania are în plan investiții de aproximativ 5 milioane euro și spune că va continua să facă angajări acolo unde va fi nevoie.
 
"Pe termen mediu și lung, vom continua dezvoltarea infrastructurii, logisticii, a parcului auto, transparentizarea și digitalizarea proceselor. Valoarea investițiilor estimate în acest sens este de aproximativ 5 milioane euro. În ceea ce privește angajările, în 2022 am crescut de la 200 la 240 de colegi.
 
Vom continua procesul de angajare în departamentele unde va fi nevoie și în 2023", potrivit reprezentantei Uniprest.

Uniprest Instal a fost înființată în 2009 și are sediul social și depozitul central la Târgu Mureș. Compania comercializează instalații, echipamente de încălzire și deține produse HVAC.

Compania este prezentă la nivel național prin depozite și puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara.

Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
piata constructii
instalatii
enikő péter
uniprest instal