Dezvoltatorul imobiliar CPI Property Group, controlat de miliardarul ceh Radovan Vitek, a devenit cel mai important acționar al Globalworth, cu o participație de 29,404%, depășind, la mică distanță, grupul sud-african Growthpoint.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În urmă cu doar câteva zile, CPI Property deținea 16,8% din Globalworth, după prelua integrală a participației fondatorului companiei, Ioannis Papalekas.
Marți, Globalworth a anunțat că participația grupului controlat de Vitek a urcat la 27,7%, pachetul deținut de CPI Property fiind doar ușor sub cel al acționar majoritar, Growthpoint. După o nouă tranzacție, CPI a devenit însă cel mai mare acționar al Globalworth.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Growthpoint deține, în prezent, o participație de 29,4% la Globalworth, apropiată de cea a CPI.
CPI Property Group este cel mai mare investitor imobiliar din Cehia și din Berlin, cu proprietăți în valoare de 7,9 miliarde de euro. Intrarea în acționariatul Globalworth este o mișcare strategică importantă pe care Vitek o face pe piețele din România și Polonia, în care Globalworth este lider de piață.
În 2017, compania lui Radovan Vitek a făcut cea mai importantă achiziție pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție transfrontalieră. CPIPG a cumpărat atunci 11 centre comerciale din Europa Centrală și de Est, printre care și Felicia Shopping Center din Iași, de la două fonduri de investiții administrate de CBRE Global Investors. Acesta este singurul activ generator de venituri din portofoliul românesc al lui Vitek și este o proprietate de talie medie care a ocupat locul 44 în topul mallurilor cu cele mai mari afaceri realizate în 2018 în România, realizat de Profit.ro. Mallul a înregistrat o cifră de afaceri de 4,3 milioane de euro și o pierdere de circa 400.000 de euro.
Vitek a mai preluat în 2013 activele dezvoltatorului Ablon, cu proprietăți și în România. Ungurii intenționau să dezvolte în România proiecte în valoare de circa 500 milioane de euro, însă pierderile acumulate la nivel de grup în 2008, ajunse aproape de 50 milioane de euro, le-au dat planurile peste cap. Singurul proiect pe care compania l-a început pe piața locală este Sunset Residence, un ansamblu rezidențial ce urma să cuprindă 2.120 de apartamente. Lucrările la acest proiect, localizat în Drumul Taberei, au fost oprite de criză, la fel ca și restul celor aflate în planul Ablon.
Pe planșeta grupului ungar se mai găseau clădirea de birouri Airport City, ce urma a fi construită în Otopeni, și a cărei valoare de investiție a fost estimată la 280 milioane euro și Țepeș Vodă Business Center, clădire de birouri dezvoltată pe un teren achiziționat de la Alexander Eram (soțul vedetei de televiziune Andreea Esca), a cărei investiție a fost calculată la 15 milioane euro. Din portofoliul companiei au mai rămas acum nouă terenuri evaluate la 9 milioane euro cu o suprafață de circa 30 de hectare. Loturile erau destinate unor dezvoltări rezidențiale și de birouri, iar acum sunt scoase la vânzare de CPI Property Group. De altfel, toate proprietățile românești ale cehului sunt evaluate la 41 milioane de euro și sunt scoase la vânzare încă din 2017.
Radovan Vitek este al treilea cel mai bogat ceh, cu o avere estimată de către revista americană Forbes la 3,4 miliarde de dolari. El are patru copii, locuiește în Elveția și și-a construit averea din privatizări și investiții imobiliare.