Vremea nefavorabilă a afectat producția minei de la Mănăila

Vremea nefavorabilă a afectat producția minei de la Mănăila
scris 24 apr 2017

Producția minei polimetalice de la Mănăila, județul Suceava, a scăzut cu 9,8% în primul trimestru al acestui an față de primele trei luni din 2016, la 20.291 de tone de minereu, de la 22.510 tone, din cauza vremii nefavorabile, potrivit administratorului minei, compania britanică Vast Resources.

Față de ultimul trimestru al anului trecut, cantitatea de minereu procesat s-a redus cu circa 30%. Potrivit companiei, primul trimestru este, în general, nefavorabil, din cauza condițiilor meteorologice. În perioada ianuarie-martie, temperatura a atins minime de -30 de grade Celsius, cu 10 grade mai puțin decât în anul anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

“A fost, fără îndoială, un trimestru plin de provocări pentru companie din punct de vedere operațional. În România, perioada ianuarie-martie este considerată cea mai dificilă din acest punct de vedere, multe mine alegând să suspende operațiunile”, a declarat Roy Pitchford, CEO Vast Resources.

Cantitatea de concentrat de cupru produsă în perioada ianuarie-martie s-a redus cu 40% în ritm anual, de la 882 tone la 526 tone.  Compania  a vândut, în primele trei luni, 321 de tone de concentrat de cupru produs la Mănăila, cu 68% mai puțin decât în perioada echivalentă a anului trecut.

Compania a produs, în perioada analizată, și 132 de tone de concentrat de zinc, față de 165 de tone în octombrie-decembrie 2016. Pentru trimestrul încheiat în martie 2016 nu există date, în contextul în care producția de zinc a fost demarată în septembrie.

În martie, britanicii de la Vast Resources, care dețineau până atunci o participație de 50,1% la Sinarom Mining Group, proprietarul proiectul minier de la Mănăila, au cumpărat acțiunile rămase la această companie, de la omul de afaceri chinez Ni Jin Ming, pentru  aproximativ 1 milion de euro. 

Compania minieră britanică, cu operațiuni în România și Zimbabwe, va aloca în acest an 8 milioane de dolari pentru investiții în cele două mine polimetalice pe care le administrează în România. Banii vor fi folosiți pentru redeschiderea minei polimetalice de la Băița Plai, după obținerea licenței de exploatare, și  pentru extinderea minei de la Mănăila.

viewscnt
Afla mai multe despre
manaila
vast resorces
productie