ULTIMA ORĂ Activiștii de mediu, indicați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina al canadienilor de la Euro Sun, cel mai mare din Uniunea Europeană. Al doilea blocaj major anunțat după Roșia Montană

ULTIMA ORĂ Activiștii de mediu, indicați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina al canadienilor de la Euro Sun, cel mai mare din Uniunea Europeană. Al doilea blocaj major anunțat după Roșia Montană
scris 25 nov 2021

Activiștii de mediu sunt anunțați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina, județul Hunedoara, deținut de compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proiectul minier de obținere a aurului și cuprului fiind indicat până la acest moment drept cel mai mare din Uniunea Europeană.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Zăcământul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Profit.ro a anunțat în primăvară că Euro Sun a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă proiectului, etapă importantă în vederea obținerii autorizației de construcție.Ulterior, în vară, bazându-se pe acest aviz din partea statului, Euro Sun Mining a decis să se listeze la bursa din Londra, bazându-se în principal pe proiectul din România.

Mai este important: Nu e prima dată când activiștii de mediu ar bloca un proiect minier major în România, anterior fiind eșecul proiectului de la Roșia Montană, peisajul minier ajungând în vara acestui an să fie înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO. În urma blocării proiectului, Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană cere României despăgubiri de aproape 4,8 miliarde dolari. 

De asemenea interesant: Proiectul minier de la Rovina se confruntă cu o opoziție puternică atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional. Locuitori din Bucureșci, Criscior și Buceș s-au opus proiectului Euro Sun Mining prin inițiativa comună "Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi", primind susținere din partea activiștilor de mediu. Cei care se opun proiectului critică, mai ales, proiectarea instalației de deșeuri, dar și alte aspecte legate de impactul asupra mediului.

Canadienii speră să înceapă proiectul chiar anul viitor, însă acesta este acum indicat că ar urma să fie cel puțin întârziat după ce asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren (cu o suprafață totală de peste 23.000 mp) situate strategic în perimetrul aferent minei.

Nomura atenționează: România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, cu risc crescut de a se confrunta cu o criză valutară CITEȘTE ȘI Nomura atenționează: România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, cu risc crescut de a se confrunta cu o criză valutară

Blocarea proiectului a fost anunțată de Mining Watch România, o rețea de organizații care se opune proiectelor miniere considerate distructive, prin diverse acțiuni.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Euro Sun nu au răspuns până la acest moment.

Dezvoltarea minei de la Rovina depinde acum de capacitatea companiei de a obține toate drepturile de proprietate asupra terenurilor din perimetrul aferent. Având în vedere evenimentele de astăzi, precum și legile stricte privind dreptul de proprietate în România, nu este clar cum Euro Sun poate continua proiectul propus în absența aprobării proprietarilor de terenuri, relatează sursa citată.
 
ULTIMA ORĂ Activiștii de mediu, indicați că au blocat proiectul aurifer de la Rovina al canadienilor de la Euro Sun, cel mai mare din Uniunea Europeană. Al doilea blocaj major anunțat după Roșia Montană
 
Canadienii prezintă proiectul minier de obținere a aurului și cuprului de la Rovina drept cel mai mare astfel de proiect din Uniunea Europeană.
Compensarea scumpirilor la energie și gaze: CEZ a reluat emiterea facturilor CITEȘTE ȘI Compensarea scumpirilor la energie și gaze: CEZ a reluat emiterea facturilor

Euro Sun, prin subsidiara Samax România, a obținut licența de exploatare a aurului de la Rovina pentru o perioadă inițială de 20 de ani, în 2015, documentul fiind ratificat de Guvern 3 ani mai târziu.

Proiectul Rovina se întinde pe o suprafață de aproximativ 27,7 kilometri pătrați și cuprinde trei zăcăminte diferite, Rovina, Colnic și Cireșata, pregătite să fie exploatate în mai multe faze, pe o perioadă de aproximativ 17 de ani.
 
Aceasta nu este prima dată când activiștii de mediu ar bloca un proiect minier major în România, având în vedere eșecul proiectului de la Roșia Montană. În urma blocării proiectului, Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană cere României despăgubiri de aproape 4,8 miliarde dolari. 
 

„Proiectul Rovina, exact ca Roșia Montană sau Certej, nu a reușit să obțină un permis social pentru a opera. Și acesta este un proiect contestat de localnici. După experiențe proiectelor de la Roșia Montană și Certej, investitorii Euro Sun Mining ar trebui să stea departe de Rovina”, susține Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic. 

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
euro sun
rovina
mina rovina
active watch
declic
rosia montana