TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de lei

TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de lei
scris 23 dec 2021

Compania elvețiană Holcim, cel mai mare producător mondial de ciment, prezentă pe piața locală de peste două decenii, domină în România ierarhia producătorilor de materiale de construcții, raportat la cifra de afaceri aferentă anului trecut, relevă date centralizate de platforma confidas.ro și furnizate Profit.ro. Business-ul Elis Pavaje, controlat de familia Goța, este prima companie cu acționariat integral românesc din clasament, situându-se pe locul 9 în topul celor mai mari producători de materiale de construcții din România.

Cu afaceri de 1,6 miliarde de lei în 2020, în creștere cu circa 114 milioane de lei față de anul precedent, Holcim România, membră a grupului franco-elvețian LafargeHolcim, apărut în urma fuziunii dintre Lafarge și Holcim în 2015, deține două 2 fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare, 18 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali și 3 terminale de ciment, în București, Turda și Roman.

Urmărește-ne și pe Google News

Holcim are aproximativ 790 de angajați în România. 

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține 5 fabrici de prefabricate și una de BCA), Geocycle România (cu 3 puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor) și StartCasa (amenajări interioare). Până în prezent, Grupul a investit peste 700 de milioane de dolari în dezvoltarea afacerii din România. Cel mai important proces de modernizare, în valoare de 265 milioane euro, a avut loc la fabrica de la Câmpulung, unde a fost modernizată linia de producție.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Clasamentul este continuat cu sucursala din România a grupului HeidelbergCement, fondat în 1873 în Germania. Pe piața locală, grupul are un istoric plin de fuziuni și achiziții, cea mai importantă fiind preluarea în 2015 a 45% din acțiunile producătorului Italcementi cu 1,67 miliarde de euro, devenind astfel cel mai mare jucător din lume de pe piața agregatelor și al doilea producător de ciment la nivel mondial. Un an mai târziu, Grupul devine acționar unic al producătorului Italcementi. Afacerile Heidelbergcement România au crescut în 2020 la puțin peste 1,3 miliarde de lei de la aproape 1,2 miliarde de lei în 2019, potrivit datelor confidas.ro

Irlandezii de la Romcim, fostul CRH Ciment România, parte din Grupul CRH, cel mai mare producător de materiale de construcții din lume, cu operațiuni în 29 de țări, completează topul, cu afaceri locale tot de ordinul miliardelor de lei în 2020 și un profit net pe măsură.

Pe piața din România, Romcim este unul din cei mai mari furnizori de ciment, agregate și betoane pentru sectorul local de construcții, deținând fabricile de ciment din Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare în Tg. Jiu, 2 terminale de ciment, 18 stații de betoane, 9 cariere, 5 balastiere și un depozit de agregate. În plus față de Romcim, Grupul CRH mai deține în România companiile Elpreco, specializată în producția de BCA, pavele și elemente prefabricate, și Ferrobeton, specializată în construcția de elemente structurale prefabricate. 

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Grupul este listat la Bursa din New York, și inclus în FTSE 100, al indexului EURO STOXX 50, al ISEQ 20 și al indicelui de durabilitate Dow Jones (DJSI) Europe.

Saint-Gobain, parte din grupul cu același nume, deținut de francezi, ocupă locul 4, cu afaceri de 524 de milioane de lei în 2020 și un profit net de aproape 70 de milioane de lei. Grupul deține în România 4 companii și 13 situri industriale. Recent, a achiziționat și producătorul de materiale de construcții Duraziv, fondat în 2003 de Daniel Guzu și Irina Guzu, companie cu afaceri de 30 de milioane de lei în 2020. De la intrarea pe piața locală, Grupul Saint-Gobain a investit aproximativ 400 de milioane de lei în dezvoltarea business-ului, cea mai recentă fiind într-o nouă linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, o sumă de 45 de milioane de euro. Noua linie va fi operațională în prima parte a anului 2023.

Următoarele patru locuri din topul celor mai mari producători de materiale de construcții prezenți în România sunt ocupate tot de companii străine, care au înregistrat afaceri de sute de milioane de euro în 2020, consolidându-și poziția pe piața locală.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Primul producător de materiale de construcții prezent în top controlat 100% de români este Elis Pavaje, pe locul 9, cu afaceri de aproape 290 de milioane de lei în 2020 și un profit net de 24 de milioane de lei. 

Cei aproape 600 de angajați ai companiei produc circa 20.000 de metri pătrați pe zi în patru unități de producție, în județele Alba, Prahova și Neamț. Până în prezent, în cele trei decenii de activitate, Elis Pavaje, deținut de familia Goța, are peste 150.000 de lucrări realizate cu 21 de milioane de metri pătrați și peste 20 milioane de metri liniari de borduri.

Cei mai mari 50 producători de materiale de construcții prezenți pe piața locală au înregistrat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de circa 11 miliarde de lei și un profit net de aproape 1,8 miliarde de lei. 

TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
producatori materiale de constructii
top 10 cei mai mari producatori materiale constructii
materiale constructii
holcim
elis pavaje
saint gobain