Sparking Capital vizează să ajungă la 15 companii în portofoliu în acest an. Cristian Negruțiu, co-fondator: Bugetul de investiții pe 2022 este cuprins între 500.000 și 1 milion de euro. Este ultimul an în care vom mai atrage investitori noi în fond

Sparking Capital vizează să ajungă la 15 companii în portofoliu în acest an. Cristian Negruțiu, co-fondator:  Bugetul de investiții pe 2022 este cuprins între 500.000 și 1 milion de euro. Este ultimul an în care vom mai atrage investitori noi în fond
scris 9 feb 2022

Sparking Capital, fond de investiții early stage, estimează că își va completa portofoliul cu încă patru companii până la finalul anului, în funcție însă de oportunități, dar și de câte runde de follow-on va realiza în companiile la care deține deja participații.

„Vrem să continuăm investițiile în startup-uri noi, dar mai ales să facem follow-on în startup-urile existente. Avem deja 11 startup-uri în portofoliu. Probabil că o să ajungem până la finalul anului către 15. Dar nu e neapărat un obiectiv obligatoriu. Dacă apare o oportunitate mai bună într-un start-up existent care face o rundă nouă, preferăm să investim acolo. (...) Bugetul de investiții pe 2022 este cuprins între 500.000 și 1 milion de euro”, spune Cristian Negruțiu, co-fondatorul Sparking Capital. 

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul se axează în principal pe investiții de seed și pre-seed în companii românești de tehnologie sau domenii conexe, care pot scala rapid. Extinderea investițiilor în afara granițelor țării momentan nu reprezintă un obiectiv principal al companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Ne uităm și în afara țării, dar destul de puțin. Nu e un focus. Focusul nostru principal este pe startup-urile din România. Am avut niște discuții cu startup-uri din afara României, dar fondate de români”, subliniază acesta.

EXCLUSIV Grupul bulgar Euroins Insurance a dat în judecată ASF pentru că i-a refuzat preluarea Ergo Asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul bulgar Euroins Insurance a dat în judecată ASF pentru că i-a refuzat preluarea Ergo Asigurări

El adaugă că exit-urile din companiile aflate în portofoliu sunt programate abia după anul 2025, având în vedere că investițiile realizate până acum își vor arăta valoarea în minimum 5-6 ani.  

„În practică, în industria noastră, se merge chiar pe 10 ani în ceea ce privește exit-urile. Noi fiind investitori privați, cred că vom putea face exit-urile mai rapid decât norma industriei. (...) Anul ăsta probabil că va fi și ultimul an în care vom mai atrage investitori noi în fond. Dar depinde foarte mult și de oportunitățile din piață”, mai spune Cristian Negruțiu, adăugând că începe să se dezvolte foarte mult zona de ESG și în rândul startup-urilor.  

BrightSpaces, KFactory, Questo, HyperHuman, Sypher sunt câteva dintre companiile aflate în portofoliul Sparking Capital. 

Ultima investiția realizată de fond a fost în KFactory, o platformă de automatizare a proceselor companiilor de producție, care a ridicat o rundă de finanțare de 600.000 de euro, condusă de Fortech Investments.  

viewscnt
Afla mai multe despre
sparking capital
cristian negruțiu
finanțare startup-uri
fonduri de investiții
kfactory