Cel mai mare dușman și cea mai mare amenințare pentru industria restaurantelor nu este criza, ci statul, spune, într-o discuție cu Profit.ro, Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama. Despre legea fiscalizării bacșișului, antreprenorul afirmă că este doar un experiment al statului, care nu aduce niciun beneficiu nimănui.
„Statul român în permanență găsește industria de restaurante ca să mai facă niște experimente. Din punctul meu de vedere este o prostie această lege. Consider că e un experiment și nu un avantaj pentru cineva. Eu nu văd avantajul. Nu ajută pe absolut nimeni, nici măcar pe stat pentru că banii care se vor strânge la buget din bacșiș nu sunt reprezentativi pentru statul român”, spune, pentru Profit.ro, Cătălin Mahu, adăugând că doar o foarte mică parte dintre comercianți beneficiază de această lege:
„Aceia care au evenimente mari cu companii unde acestea nu aveau probleme să plătească un tips, dar voiau să plătească pe acte. Și atunci, pentru ei era greu de scos acei bani ca să-i dea angajaților”.
Totodată, potrivit acestuia, Legea fiscalizării bacșișului mai ajută statul în a transfera cât mai mult cash spre card.
„Această lege a bacșișului a venit foarte mănușă la sfârșitul anului, când a fost dată o lege prin care, din 2026, toate salariile se vor da pe card. Deci, o astfel de lege prin care statul obligă ca toate salariile să se dea pe card va duce la transferul banilor din cash în card”, afirmă el.
„Bacșișul există peste tot în lume. Până și în atât de mult lăudata Viena dacă te duci în clinicile medicale celebre și dacă nu-i dai plicul cu bani doctorului nu se mai uită la tine. Până și în SUA 100 de dolari dați polițistului îți salvează permisul. A crede că este altfel este doar o utopie. Peste tot în lume există bacșiș. Este în natura umană. Nu se va schimba această natură umană peste noapte. Ideea ca acest bacșiș să fie și pe acte, de fapt, nu ajută pe nimeni”, mai adaugă antreprenorul.
În plus, continuă el, peste două luni va intra în vigoare și legea de la ANPC, care prevede ca proprietarii de restaurante să treacă în meniu calculul caloric și toate ingredientele folosite în preparate, ceea ce va da statului încă o pârghie de control asupra industriei restaurantelor.
„Toate aceste lucruri doar vor crea o motivație de a munci mai mult în industrie și de a fi mai puțin eficienți. În România există în momentul ăsta vreo 30-40.000 de restaurante. Numai în Paris sunt vreo 60.000 de restaurante. Deci, dacă noi credem că industria de restaurante este dezvoltată, ne înșelăm. Mai mult decât atât, dacă considerăm că fiecare restaurant are o medie de 10 angajați, vom descoperi că industria de restaurante este probabil cel mai mare angajator al țării, după stat”, atrage el atenția.
CITEȘTE ȘI Cemacon, cu fondatorii Dedeman, atacă 2023 cumpărând o companieCătălin Mahu mai afirmă că „mult hulita industria de restaurante ar putea să susțină dezvoltarea țării pe foarte multe planuri” și că „ar putea să fie de fapt brandul de țară”.
„Există site-uri din afara țării care au poziționat gastronomia românească în top 5 gastronomii din lume. Poate nu e așa, dar cineva s-a gândit că ar putea fi acolo. România nu are brand de țară. Există o zi națională a vinului și gastronomiei românești. Nimeni nu știe. Statul român care a dat legea nu e interesat de așa ceva. Aici suntem.
Industria de restaurant, cultura și sportul pot deveni brand de țară și ar aduce României atât de multe beneficii că n-am ști ce să facem cu ele. E atât de simplu. Aceste trei lucruri puse în frunte și defilat cu ele va aduce României dintr-odată vizibilitate, turiști și investitori străini. Eu cred că industria de restaurante e foarte importantă”, precizează proprietarul lanțului de restaurante La Mama.