Peste 2.000 de angajați din startup-uri cripto americane au fost concediați de la începutul lunii iunie.
Numărul total de concedieri, pentru aceeași perioadă, din firmele aflate la început de drum este estimat la 10.000, arată Wired.
Coinbase Global, operatorul celei mai mari platforme de tranzacționare criptomonede din SUA, a anunțat că va concedia 18% din angajați, într-un nou semn că “iarna cripto”, după cum a fost numit declinul prelungit din piața criptoactivelor, continuă să afecteze puternic sectorul.
Coinbase calcă pe urmele altor jucători importanți care și-au redus recent personalul, printre care platforma Gemini Trust și creditorul în monede virtuale BlockFi, ambii invocând sosirea unei ierni cripto ca motiv al concedierilor, potrivit Bloomberg.
Coinbase a făcut angajări agresive de la începutul anului trecut, crescând de la 1.250 de angajați la peste 6.000 de angajați. Compania intenționează acum să își reducă personalul cu aproximativ 1.100 de angajați până la finele lunii, citând deteriorarea rapidă a climatului economic și o eventuală intrare într-o nouă iarnă cripto.
“Se pare că intrăm în recesiune, după un boom economic de peste 10 ani. O recesiune ar putea duce la o altă iarnă cripto, care ar putea dura o perioadă îndelungată. În precedentele ierni cripto, veniturile din tranzacționare (cea mai mare sursă de venituri) au scăzut semnificativ. Deși este greu de prezis economia sau piețele, planificăm întotdeauna pentru ce este mai rău, astfel încât să putem opera afacerea în orice mediu”, potrivit lui Brian Armstrong, cofondator și directorul general al Coinbase.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncareAngajații concediați vor primi o compensație egală cu cel puțin salariul pe trei luni și jumătate, plus două săptămâni pentru fiecare an de muncă în companie.
Până de curând, compania nu a admis că piața se află într-o perioadă de declin semnificativ, în pofida prăbușirii prețului acțiunilor proprii de la listarea pe bursa din New York, în urmă cu peste un an. Doar în acest an, acțiunile Coinbase au pierdut peste 80% din valoare.
Actuala iarnă cripto a început la puțin timp după ce Bitcoin a atins un maxim istoric de aproape 69.000 dolari, în noiembrie anul trecut. La începutul acestui an, prăbușirea monedei stabile TerraUSD și a token-ului aferent Luna a șters câștiguri de zeci de miliarde de dolari din piață.
Săptămâna trecută, prețurile monedelor virtuale au scăzut după ce creditorul de criptomonede Celsius Network a înghețat retragerile, pe fondul unui eveniment comparat cu fuga deponenților la bănci în perioade de panică.
Cotațiile criptomonedelor au fost influențate puternic și de datele privind inflația din SUA, în contextul în care inflația ridicată alimentează speculațiile cu privire la o înăsprire și mai agresivă a politicii monetare de către Fed.
Prețul bitcoin s-a prăbușit cu peste 15% pe platforma Coinbase Pro luni, până la 22.425 dolari, nivel la care se tranzacționa și marți seara.
Acțiunile americane, care au încercat o revenire după corecțiile abrupte de luni în debutul sesiunii astăzi, au trecut pe scădere, principalii indici consemnând un declin de până la 0,50% în jurul orei 18:30 (ora României).
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!Exchange-ul de criptomonede Coinbase a fost fondat în anul 2012 la San Francisco, de Brian Armstrong (CEO), fost inginer la site-ul de închirieri de locuințe Airbnb, și de Fred Ehrsam, fost trader în grupul financiar Goldman Sachs.
Coinbase are circa 56 de milioane de utilizatori în peste 100 de țări.
Printre cei mai mari acționari ai companiei americane se numără Andreessen Horowitz, Tiger Global Management, Ribbit Capital, Union Square Ventures și cofodatorul companiei, Frederick Ernest Ehrsam III.
În 2018, compania a preluat echipa Memo.AI, un startup american fondat de trei români.