Monedele europene se depreciază în contextul în care rubla este amenințată de un embargou petrolier

Monedele europene se depreciază în contextul în care rubla este amenințată de un embargou petrolier
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2022

Monedele europene au coborât luni dimineața la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, ceea ce îi determină pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide, transmite Bloomberg.

Pe piețele din Asia, moneda euro a ajuns la paritate cu francul elvețian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea zlotul polonez a atins un minim istoric în raport cu moneda euro. În ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte fiind rubla rusească, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

"Nu putem să evaluăm rațional când anume monedele europene vor înceta să scadă, până când nu vom vedea un indiciu cu privire la sfârșitul invaziei Ucrainei de către Rusia. Monedele țărilor care sunt cele mai apropiate de zona de război au fost vândute din cauză că vor fi cele mai afectate de consecințele sancțiunilor impuse Rusiei", a declarat Daisaku Ueno, analist șef la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

Nicio monedă europeană nu a fost scutită de tendința de vânzare în ultima lună. Moneda euro, a doua cea mai tranzacționată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5%.

Luni dimineața, pe piața din Asia moneda euro s-a depreciat cu 0,4% până la 1,083 dolari, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul și aliații europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancțiunile economice impuse Moscovei. În raportul cu francul elvețian, moneda euro s-a depreciat până la 0,9972 franci.

"Războiul din Ucraina va lovi cel mai grav economia europeană, dată fiind dependența sa de petrolul rusesc. Este posibil ca un euro să coboare până la 1,06 dolari", a apreciat Takuya Kanda, directorul institutului japonez de cercetare japonez Gaitame.com.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

În acest context, statele din Europa de Est își înmulțesc intervențiile pe piață pentru a-și proteja monedele. Banca Națională a Cehiei a vândut valută vineri, alăturându-se Băncii Naționale a Poloniei, care săptămâna trecută a intervenit de trei ori pe piață.

Banca Națională a Elveției (SNB) este pregătită și ea să intervină ca răspuns la aprecierea rapidă a francului, a declarat sâmbătă Andrea Maechler, membru în consiliul guvernatorilor de la SNB

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda
euro
rubla