Liberty Steel Group a încheiat un acord de tip standstill („acord de amânare la plată") cu principalul creditor, Greensill Bank, privind liniile de credit ale grupului aferente activităților siderurgice din Europa. Conform acordului, toate acțiunile de executare sunt suspendate pentru liniile de credit acordate de Greensill Bank către Liberty în 2019.
Cu sediul în Bremen, Greesill Bank, aflată în prezent sub administrare specială, a fost o subsidiară a Greensill Capital. Aceasta deținea aproape jumătate din împrumuturile totale de 5 miliarde de dolari pe care grupul lui Gupta le-a primit de la Greensill, entitate care a intrat în faliment în martie anul trecut.
Acordul este valabil până la 31 octombrie 2022 și poate fi prelungit până la finalul anului 2022. Această înțelegere oferă timp suplimentar în care Liberty Steel și-ar putea refinanța datoriile.
Între cele două părți continuă să se desfășoare un proces detaliat de due diligence și schimb de informații.
Acordul vine la doar câteva zile după ce Gupta a eșuat în încercarea de a bloca un proces care urmărește lichidare a trei dintre afacerile sale siderurgice din Marea Britanie. Libery Steel a încercat să argumenteze că problemele legate de plăți au fost cauzate de pandemia de coronavirus.
Citibank, acționând în numele mai multor creditori, inclusiv Credit Suisse, vrea lichidarea acestor firme din cauza datoriilor neplătite. Un judecător de la Înalta Curte a constatat că măsurile menite să protejeze companiile aflate în dificultate din cauza pandemiei de coronavirus nu se aplică în situația de față.
Companiile vizate de solicitarea de lichidare sunt Liberty Commodities, Speciality Steel UK și Liberty MDR Treasury.
Miliardarul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta se află în centrul mai multor investigații privind presupuse fraude vizând inclusiv tranzacții legate de finanțarea activității conglomeratului său GFC Alliance.
În Marea Britanie, GFG este investigat de Biroul de fraude grave pentru "suspiciune de fraudă, tranzacționare frauduloasă și spălare de bani". Procurorii francezi au început de asemenea investigații.
Companiile din GFG Alliance datorează băncii elvețiene de investiții Credit Suisse peste 1 miliard de dolari.
"Solicitările făcute companiilor în urmă cu peste un an nu au fost îndeplinite. Este probabil să fie emis un ordin de lichidare", a declarat judecătorul Nicholas Briggs în hotărârea citată de Bloomberg.
Credit Suisse a apelat la instanță după ce discuțiile cu privire la o restructurare a datoriilor au eșuat. În joc se află o mare parte din imperiul metalurgic al magnatului, care este indicat ca puternic îndatorat față de bancă.
Un purtător de cuvânt al GFG a declarat că procedurile judiciare vor continua până în toamna sau iarna acestui an.
"Ne vom apăra poziția cu fermitate și am demonstrat angajamentul nostru față de afacerile noastre din Marea Britanie prin injecțiile de capital din octombrie 2021. Între timp, continuăm să negociem o restructurare consensuală a datoriilor în interesul tuturor părților interesate, și nu în ultimul rând al miilor de angajați care se bazează pe afacerile noastre din Marea Britanie și din întreaga lume", a adăugat acesta.