GRAFIC Cine exportă cel mai mult armament din lume. Mai mult decât 6 state la un loc

GRAFIC Cine exportă cel mai mult armament din lume. Mai mult decât 6 state la un loc

Sursa foto: contul Flickr al Lockheed Martin

scris 16 mar 2024

SUA au atins vânzări-record de armament în 2023, într-o piață internațională a livrărilor inter-guvernamentale unde deja deținea 40% din total. Aceasta este urmată de Rusia, conform analizei Profit.ro.

Statele Unite ale Americii vând către guverne străine mai mult armament decât Franța, China, Germania, Italia, Marea Britanie și Spania luate la un loc.

Urmărește-ne și pe Google News

Vânzările de echipamente militare ale Statelor Unite au crescut cu 16% în anul fiscal 2023, atingând un record de 238 miliarde dolari. Cererea a fost accelerată în contextul în care mai multe țări au vrut să-și refacă stocurile de armament subțiate de livrările către Ucraina.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Tendința de creștere a exporturilor de armament ale americanilor – care vând către guverne din 103 țări - s-a accelerat în ultimii ani, arată Reuters, citând date furnizate de Departamentul de Stat al SUA. Astfel, dacă în perioada 2013-2017 cota de piață a SUA era de 33% din totalul vânzărilor, aceasta a urcat la 40% în intervalul 2018-2022, conform Statista care menționează că este vorba despre echipamente în industria aeronautică, vehicule blindate, piese de artilerie cu calibru mai mare de 100 de milimetri, sisteme de radar și de apărare antiaeriană.

GRAFIC Cine exportă cel mai mult armament din lume. Mai mult decât 6 state la un loc

Federația Rusă vinde 16% din armele lumii, fiind pe locul 2, Tendința a fost de ajustare, de la 22% în 2013-2017, și într-un context în care producția a fost redirecționată pentru echiparea propriei armate în perspectiva unor confruntări în teatre de operații care s-a materializat în 2022 la atacarea Ucrainei.

CONFIRMARE - FOTO Startup-ul grecesc Keyvoto, cu P&G, Unilever, Coca-Cola și Nestle printre clienți, vine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - FOTO Startup-ul grecesc Keyvoto, cu P&G, Unilever, Coca-Cola și Nestle printre clienți, vine în România

Franța are o cotă a exporturilor de armament aproape dublă față de China, de 11%, față de 5,2%. O serie de puteri țări europene vin din urmă în clasament, dar au niveluri foarte mici comparativ cu SUA și chiar cu Rusia: Germania (4,2%), Italia (3,8%), Marea Britanie (3,2%) și Spania (2,6%).

În rest, toate celelalte state din lume luate la un loc exportă 14% din echipamentele militare vândute în lume, adică mai puțin decât Rusia și doar echivalentul a 35% din cât vând SUA.

FMI vede o creștere mai lentă a economiei românești în 2024 decât estimarea din toamnă CITEȘTE ȘI FMI vede o creștere mai lentă a economiei românești în 2024 decât estimarea din toamnă

Sub acest aspect, așteptările analiștilor sunt la venituri consistente și profituri în creștere pentru companiile din industria de apărare listate la New York. Spre exemplu, la finalul lunii trecute, acțiunile companiei Raytheon (RTX) au avut un salt de 8% în ziua raportării financiare. Greg Hayes, cel care va părăsi în curând funcția de CEO al companiei spune că acum conflictul din Ucraina este într-un blocaj asemănător cu cel din Primul Război Mondial, doar că rezistența în tranșee este înlocuită de loviturile dronelor. Fără arme adiționale, acest blocaj va persista, spune Hayes.

Livrările nu merg doar către Ucraina, dar și pentru țări din regiune, între care și România. Portalul financiar Zero Hedge trece în revistă achizițiile Poloniei, țară care etse unul din cei mai mari importatori ai armamentului american: 12 miliarde dolari pe elicoptere Apache, 10 miliarde de dolari pentru sisteme de artilerie mobile (HIMARS), 3,75 miliarde dolari pe tancuri M1A1 Abrams și 4 miliarde într-un sistem integrat de comandă de apărare aerian și balistic.

EXCLUSIV INTERVIU - CEO OMV Petrom: Cererea internă de gaze va crește pe termen mediu, chiar dacă o parte a celei europene ar putea dispărea. Implicații pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU - CEO OMV Petrom: Cererea internă de gaze va crește pe termen mediu, chiar dacă o parte a celei europene ar putea dispărea. Implicații pentru Neptun Deep

General Dynamic (GD) și Lockheed Martin (LMT) se așteaptă la comenzi de sute de mii de piese de artilerie și de sute de rachete de interceptare Patriot. Ultima companie a surprins plăcut investitorii de pe bursa americană la ultima raportare de la finele săptămânii trecute.

Astfel, Lockheed Martin, fabricantul avioanelor de luptă F-35, a realizat câștiguri pe acțiune de 7,58 dolari, față de 7,26 dolari pe acțiune, cât erau estimările analiștilor, și venituri de 18,87 miliarde dolari, față de așteptările pentru un rezultat de 17,97 miliarde dolari, transmite corespondentul CNBC care punctează că vânzările internaționale merg mai bine decât cele pentru Armata SUA. „Morișca vânzărilor s-a pornit mai repede decât ne așteptam inițial”, este concluzia menționată în raportarea către investitori a directorului financiar al companiei, Jay Malave.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
franta
china
germania
italia
lockheed martin
raytheon