Cheltuielile totale cu avocați și experți ale companiei canadiene Gabriel Resources, compania-mamă a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), în procesul de 4,4-4,8 miliarde de dolari pe care îl are cu statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), de pe lângă Banca Mondială se ridică la 63,96 milioane de dolari, sumă pe care reprezentanții companiei au cerut instanței să o acorde în totalitate, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Pe de altă parte, statul român a cheltuit de câteva ori mai puțin și cere, de asemenea, tribunalului să îi fie recunoscute și despăgubite costurile respective. În aprilie, tribunalul a anunțat că începe să lucreze la pregătirea deciziei, însă nu există un termen până la care să fie anunțată.
Procedura de arbitraj durează de aproape 8 ani, fiind inițiată de companie în iulie 2015. Gabriel Resources este reprezentată de firmele de avocatură White & Case și Țuca Zbârcea & Asociații, iar statul român, de către Lalive și LDDP (din România).
Suma de 63,96 milioane de dolari pentru Gabriel Resources reprezintă un cost total, care include cheltuieli cu avocați, experți etc.
CITEȘTE ȘI Grupul polonez Atlas cumpără în România"Reclamanții au calculat onorariile și costurile cu avocații la 55,56 milioane dolari, 47,47 milioane dolari pentru firma internațională și 9,1 milioane dolari pentru firma de avocatură din România, în contrast puternic cu cele ale respondentului, de aproximativ 12,72 milioane de dolari (la cursul de la momentul respectiv). Reclamanții au înregistrat onorariile experților lor la 3,92 milioane de dolari, în timp ce respondentul (statul român, n.r.) a înregistrat 483.833 euro și 1,46 milioane dolari", potrivit unui document depus de partea română în urmă cu mai multe luni, dar făcut public în urmă cu câteva zile.
Reprezentanții statului român au calificat suma drept foarte mare și nejustificată în raport cu propriile costuri. Pe de altă parte, Gabriel a afrimat într-un document propriu că, în astfel de cazuri de arbitraj, tribunalele au admis că reclamanții au, în general, costuri mai ridicate, deoarece trebuie să-și demonstreze cazul.
Tribunalul pregătește decizia
Tribunalul ICSID ″lucrează intens″ în prezent la pregătirea deciziei în această speță. Procedura de arbitraj durează de aproape 8 ani, fiind inițiată de companie în iulie 2015.
CITEȘTE ȘI Șeful ANRE: Va fi construit un parc fotovoltaic cu o capacitate mai mare decât un reactor de la Cernavodă. În România lipsește o fabrică de panouri″În aprilie 2023, președintele tribunalului a comunicat părților că ultimele deliberări ale sale au avut loc în martie 2023 și că tribunalul lucrează intens pentru a pregăti decizia și a o livra părților în timp util″, a transmis Gabriel Resources în aprilie.
Compania a avertizat însă că, cu toate acestea, regulile ICSID aplicabile în speță nu prevăd un interval precis de timp în care tribunalul trebuie să dea o decizie și că, în plus, instanța poate solicita efectuarea unor pași procedurali suplimentari.
″Orice decizie poate face obiectul unei cereri de anulare, deși, în baza regulilor ICSID, motivele de formulare a unei astfel de cereri sunt foarte limitate. Dacă Gabriel Resources va reuși să dovedească răspunderea României și va obține o decizie de plată de despăgubiri, compania va lua măsurile adecvate pentru a pune în executare o astfel de decizie și a contracara orice proceduri de anulare inițiate de România. Punerea în executare a unei decizii de plată de despăgubiri poate pune probleme materiale și poate dura mai mulți ani″, a mai precizat Gabriel Resources.
În urmă cu aproape 2 ani, în vara lui 2021, Gabriel Resources a sugerat într-un document depus la tribunalul de la Washington, unde este arbitrat litigiul său cu statul român, că s-ar mulțumi și cu circa un sfert din principalul sumei pe care a solicitat-o ca despăgubiri României pentru blocarea proiectului Roșia Montană, respectiv doar cu recuperarea investițiilor sale efective în proiect, estimate la 760 milioane dolari, la care s-ar adăuga dobânzi.
După cum a relatat Profit.ro, abordarea de bază a Gabriel Resources în cadrul arbitrajului este că i se cuvin despăgubiri egale cu valoarea de piață a companiei la Bursa din Toronto la data de 29 iulie 2011, moment în care presupusul prejudiciu cauzat de statul român ar fi devenit efectiv, plus dobânzi, ceea ce duce totalul pretențiilor companiei față de România la aproape 4,8 miliarde dolari.
Gabriel Resources Ltd. Canada deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană. Cei mai mari acționari ai Gabriel Resources sunt fondurile de investiții Kopernik Global Investors, Tenor Capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson&Co Inc. și The Baupost Group.