Producătorul de medicamente Antibiotice Iași a semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un acord de consultanță privind dezvoltarea strategică a platformei industriale a companiei.
Principalii jucători din industria pharma se vor reuni, pe 25 aprilie, la Profit Health.forum, eveniment care va fi deschis de către consilierul prezidențial pe probleme de sănătate și de către ministrul Sănătății.
Videoconferința, organizată cu sprijinul ARPIM, Banca Transilvania și Stada, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV și MEDIKA TV - DETALII AICI
Vor fi căutate opțiuni de creștere și dezvoltare a companiei Antibiotice pe plan intern și internațional.
Acordul cuprinde printre altele:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
evaluarea posibilităților de extindere și diversificare a portofoliului de medicamente al companiei;
identificarea tendințelor în ceea ce privește parteneriatele atât cu companii din lanțul valoric al industriei farmaceutice europene, cât și cu platforme tehnologice cu capabilități complementare cu ale Antibiotice SA, pentru a identifica potențiale oportunități de dezvoltare;
recomandarea celor mai bune practici pentru organizarea și extinderea proceselor industriale ale companiei Antibiotice SA.
“Consultanța oferită de experții Băncii Europene de Investiții va susține viziunea noastră privind integrarea în lanțul valoric al industriei farmaceutice europene cât și participarea la producția europeană de substanțe active pe fondul strategiei privind reducerea dependenței de materii prime de pe piețele terțe. De asemenea, vom colabora cu reprezentanții BEI pentru atingerea obiectivelor noastre privind dezvoltarea sustenabilă prin diversificarea portofoliului și investiții durabile pentru a ne redefini viitorul și a ne menține statutul de cel mai important producător român de medicamente generice, de importanță strategică pentru România”, a declarat Ioan Nani, Director General Antibiotice.
“Prin serviciile de consultanță oferite în ceea ce privește bunele practici internaționale dorim să sprijinim Antibiotice SA în optimizarea proceselor companiei, precum și mai buna poziționare a medicamentelor generice fabricate de către aceasta, ceea ce va produce un efect pozitiv asupra pieței farmaceutice din România”, a declarat Hristo Stoykov, Directorul Departamentului de Consultanță din cadrul BEI.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Alsendo, susținut de Abris, cumpără o nouă afacere în RomâniaManagementul Antibiotice a stabilit un plan de afaceri bazat pe o dezvoltare durabilă a companiei în condițiile în care tranziția către o economie ce presupune adaptarea proceselor și tehnologiilor în vederea reducerii impactului asupra mediului, devine tot mai stringentă. Astfel, în perspectiva anilor 2030, Antibiotice își propune consolidarea unui portofoliu de produse echilibrat și sustenabil prin atragerea a 100 de noi produse, atât prin achiziții de licențe cât și prin cercetare proprie.
Acest obiectiv alături de creșterea gradului de acoperire a capacităților de producție până la 75–80%, investiții în tehnologii sustenabile și optimizarea proceselor de fabricație, va contribui la majorarea graduală a cifrei de afaceri estimată a crește de 2,5 ori până în 2030, cu accent deosebit pe creșterea profitabilității afacerii, de la 10 milioane euro la 60 milioane euro.
Compania distribuie dividende de 5 milioane lei, din care cu puțin peste jumătate vor merge către bugetul de stat.
Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași (ATB) a convocat pentru 27-28 aprilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând și repartizarea profitului net de 38,51 milioane lei obținut anul trecut.
Majoritatea covârșitoare a acestuia, respectiv suma de 33,19 milioane lei, va fi alocată către capitolul „alte rezerve”. Din acestea, 30,52 milioane lei sunt reprezentate de facilități fiscale pentru profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, precum și în programe informatice, conform convocatorului. Alte 2,67 milioane lei sunt reprezentate de facilități fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare.
CITEȘTE ȘI Board-ul Transgaz propune distribuirea unei treimi din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin la începutul lunii maiÎn aceste condiții, numai suma de 5,32 milioane lei va pleca spre acționari sub formă de dividende, aceasta însemnând o rată de distribuție de 13,81%. Din acestea, 2,82 milioane lei vor fi încasate de bugetul de stat, în contul participației de 53,02% a statului român deținută prin intermediul Ministerului Sănătății, iar restul va fi repartizat către investitorii de portofoliu, din care cel mai important este SIF Oltenia (SIF5), care are un pachet echivalent cu 27,04% din capitalul social.
Dividendul brut propus cu dată a plății 2 octombrie este de 0,00792224 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de închidere de la BVB de 0,5920 lei/acțiune al titlurilor Antibiotice, acesta conferă acționarilor un randament de doar 1,23%.