First Property Group, fond britanic de investiții și gestionare a activelor imobiliare, listat pe piața principală a bursei de la Londra, își pregătește ieșirea din România, pe motiv că veniturile obținute din proprietățile deținute pe piața locală sunt mult prea mici, comparativ cu veniturile generate de cele din Polonia. Piața din România este considerată drept una „thin”, caracterizată de un număr scăzut de cumpărători și vânzători într-o perioadă determinată, care au dificultăți în a se înțelege asupra prețurilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grupul, care în 2016 a cumpărat în România, alături de mai mulți investitori, spațiile în care funcționau 9 supermarketuri Lidl, mai deține pe piața locală o clădire de birouri de 3.000 de metri pătrați, pe strada Doctor Felix 87, în zona Pieței Victoria, principala concentrare de birouri din centrul Bucureștiului, și un centru logistic în localitatea Tureni, județul Cluj, ambele având o valoare de piață cumulată de aproape 7 milioane de euro, relevă documente analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„România a fost o experiență foarte bună pentru noi, dar o să ne vindem proprietățile pe care le mai deținem aici și o să ieșim din această piață. Este o piață foarte „thin”. În medie, proprietățile din Polonia generează venituri anuale cuprinse între 5 și 8 milioane de euro, în timp ce, în România, veniturile ajung în jur la un milion de euro. Este o fracțiune din cât generează Polonia. Nu face sens pentru noi să continuăm să activăm în această piață, așa că vrem să ne vindem proprietățile. Ne așteptăm să le vindem la prețuri cu mult peste valoarea lor contabilă, iar banii rezultați îi vom investi în proprietăți din Polonia”, spune Ben Habib, CEO al First Property Group.
Clădirea de birouri din București
Compania a mai avut un depozit la Ploiești, pe care l-a vândut în 2017 către Aquila Part Prod, parte a grupului Aquila, dezvoltat de antreprenorii prahoveni Alin Adrian Dociu și Constantin Catalin Vasile, cu aproximativ 3,2 milioane de euro. Aquila Part Prod este în prezent listată pe piața principală a Bursei de Valori București și are la acest moment o capitalizare de 823,2 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Beltrame, anunțat în premieră de Profit.ro, repornește COS Târgoviște, sub brandul Donalam. Investiții de aproape jumătate miliard euro, în pofida scumpirii energiei și concurenței non-UE cu costuri mici de mediuÎn 2018, fondul britanic de investiții semna încă o tranzacție, însă de data aceasta de achiziție, preluând centrul de afaceri Maestro Business Center din Cluj-Napoca, livrat în aprilie 2006 cu 9 etaje de birouri și o suprafață medie pe nivel de aproape 1.000 metri pătrați. Profit.ro a anunțat în primăvara acelui an, în premieră, că centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane euro. În prezent, compania încă mai are în administrare Maestro Business Center.
Ansamblul aparținea dezvoltatorului local Geainv, care în 2016 a fuzionat cu Omniconstruct, o companie controlată de Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, și de Dorel Goia, care controlează și Teraplast Bistrița.
Anul trecut, First Property Group a vândut însă și ultimul spațiu comercial pe care îl mai deținea, cu 1,25 milioane de euro, după ce, în 2016, achiziționase alături de mai mulți investitori spațiile în care funcționau 9 supermarketuri Lidl în România, pentru 10,5 milioane de euro. Firma prin care fondul de investiții gestiona aceste spații comerciale, Fprop Rom Supermarkets SRL, a fost radiată tot în 2021.
CITEȘTE ȘI Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, prima victimă a scumpirii galopante a gazelor și energiei, oprește din nou o linie de producție, tot din cauza scumpirilor. Nu exclude șomajul tehnicGrupul deține și administrează proprietăți în Marea Britanie (53), Polonia (19) și România (3), în total 75 de active imobiliare în valoare de 663 milioane de euro. În ceea ce privește divizia de asset management, First Property Group gestionează activele a 13 fonduri din cele trei țări în care este prezent, iar în 10 dintre ele deține și participații.
First Property Group a înregistrat venituri consolidate de 14,1 milioane de euro în 2021, veniturile din chirii reprezentând puțin peste 7 milioane de euro.
Comisioanele din administrarea fondului s-au ridicat la aproape 3,4 milioane de euro anul trecut, de la 3,6 milioane de euro în 2020.