Falimentul City Insurance, explicat: Ar fi vândut polițe sub tariful notificat, cu neplata la timp a daunelor, pierderi constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia, nerecuperarea creanțelor în regrese și împrumuturi fără substanță economică

Falimentul City Insurance, explicat: Ar fi vândut polițe sub tariful notificat, cu neplata la timp a daunelor, pierderi constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia, nerecuperarea creanțelor în regrese și împrumuturi fără substanță economică

Inquam Photos

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 iun 2022

Vânzarea polițelor sub tariful notificat, lipsa demersurilor pentru recuperarea creanțelor de la reasigurători, neplata la timp a daunelor, pierderi constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia, nerecuperarea creanțelor în regrese și împrumuturi fără substanță economică în valoare de 125 milioane de euro reprezintă principalele motive care au condus la intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor, potrivit datelor prezentate de lichidatorul judiciar al companiei.

"Printre cauzele operaționale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018 –  2021. De asemenea, pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regrese", sunt datele prezentate.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Alte surse de pierderi ar fi fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane de lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

Sunt indicate, de asemenea, deficiențe în legătură cu gestionarea fondurilor bănești. Astfel, City Insurance ar fi achitat, conform sursei citate, dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane de lei, aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie. La acestea s-r adăuga pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management. Acești bani ar fi fost dați pentru achiziționarea de drepturi litigioase în raport cu statul. Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacții imobiliare cu terenuri achiziționate la valori ridicate, în perioada 2012 – 2014, care ulterior au fost vândute la prețuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferență de 42,6 milioane de lei, mai arată sursa citată.

Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai 2022, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare în prezent aferente a peste 7.000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României.

O nouă capitalizare la Grawe România, pe fondul creșterii subscrierilor RCA CITEȘTE ȘI O nouă capitalizare la Grawe România, pe fondul creșterii subscrierilor RCA

În septembrie 2021, ASF a anunțat a retras autorizația de funcționare și a constatat insolvența City Insurance, cel mai mare asigurător din țară în ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară instanței deschiderea procedurii falimentului.

La acea dată, disponibilitățile FGA atingeau suma de 622.877.207 lei.

Două luni mai târziu, ASF a estimat că valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai City Insurance aferente cererilor de plată depuse până la în noiembrie 2021 a fost estimată la aproximativ 530 milioane de lei.

ASF a mai majorat cota de contribuție la FGA și cu ocazia falimentului Astra. Ulterior, a redus cota de contribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
citr
faliment