Europa își consolidează locul ca putere tehnologică globală, depășind, în acest an, China în ceea ce privește numărul de unicorni noi, potrivit raportului anual "State of European Tech 2021", realizat de Atomico.
Termenul “unicorn” este folosit pentru a descrie o companie privată (nelistată) evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari.
În 2021, autoritățile din China au speriat investitorii după ce au luat în vizor marii jucători din domeniul tehnologiei, precum Alibaba, Tencent și Didi, în timp ce Europa a atras mai multe investiții în acest sector, în special din partea fondurilor de investiții americane.
Deși China are mai mulți giganți în domeniul tehnologiei față de Europa, tendința s-a schimbat în ultimul an.
Anul acesta, China a creat 26 de unicorni, ajungând la un total de 300 de astfel de companii. Europa a creat 98 de noi unicorni în 2021, ajungând la 321.
Astfel, Europa a creat, în 2021, de aproape 4 ori mai mulți unicorni decât China.
SUA a rămas lider la crearea de unicorni și în 2021. În SUA, 384 de companii au dobândit anul trecut statutul de unicorn, totalul unicornilor americani ajungând la 1.178.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăPotrivit studiului Atomico, Europa este acum pe locul doi la nivel mondial și în ceea ce privește investițiile pentru companii aflate la început de drum (early-stage investment), cu un total de 3,8 miliarde de dolari, fiind depășită doar de SUA, cu investiții early-stage de 4,1 miliarde de dolari.