Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat

Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat
scris 29 aug 2023
Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a încheiat un acord de redevență NSR pentru proiectul său din România. Prin acest acord, canadienii primesc o anumită sumă de bani în schimbul unui procent din veniturile obținute din valoarea minereului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Actualul deținător a achiziționat o redevență NSR (Net Smelter Returns Royalty) de 1% pentru 4 milioane de dolari canadieni (aproape 3 milioane USD), din care 2 milioane de dolari canadieni au fost plătiți deja la data încheierii acordului, iar restul urmează să fie plătiți în termen de nouă luni. 
Urmărește-ne și pe Google News
Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari

Euro Sun are dreptul, în numele titularului, să vândă redevența unui terț cumpărător, sub rezerva unor prețuri minime de achiziție de către terțul respectiv.  

În cazul în care compania își exercită dreptul de vânzare a redevențelor, este de acord să acorde titularului o redevență NSR de 0,5% din tot cuprul produs pe proprietate. De asemenea, acordul prevede și oferirea a 32 de milioane de warrant-uri, care oferă deținătorului dreptul de a primi acțiuni la Euro Sun în cazul în care compania va exercita dreptul de vânzare a redevenței.  Fiecare warrant dă dreptul deținătorului de a achiziționa o acțiune ordinară suplimentară a companiei la un preț de exercitare de 0,125 dolari canadieni pe acțiune până la 25 august 2028, ceea ce reprezintă o primă semnificativă față de prețul actual de piață.
 
În prezent, canadienii au avizul de mediu suspendat pentru proiectul de la Rovina, fără care nu pot începe exploatarea zăcămintelor miniere, dar anticipează o soluție favorabilă în instanță.
Analiști: Bursele se confruntă cu o furtună perfectă, adusă de dobânzile mari și temerile legate de economia chineză CITEȘTE ȘI Analiști: Bursele se confruntă cu o furtună perfectă, adusă de dobânzile mari și temerile legate de economia chineză

Asociația Declic, parte a rețelei de organizații neguvernamentale Mining Watch, a obținut în instanță blocarea proiectului minier de la Rovina în decembrie anul trecut, după ce Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea avizului de mediu pentru planul urbanistic aferent proiectului, document necesar pentru obținerea autorizațiilor de construire în vederea începerii lucrărilor. Tribunalul Județean Cluj a respins, în primă fază, cererea înaintată de Declic pentru suspendarea avizului de mediu, însă Curtea de Apel a casat sentința și a admis recursul înaintat de asociație. Potrivit hotărârii Curții de Apel Cluj, avizul rămâne suspendat până la judecarea pe fond a dosarului de anulare a aceluiași aviz.

Proiectul Rovina se întinde pe o suprafață de aproximativ 27,7 kilometri pătrați și cuprinde trei zăcăminte diferite, Rovina, Colnic și Cireșata, ce vor fi exploatate în mai multe faze, pe o perioadă de aproximativ 17 de ani. Studiul definitiv de fezabilitate prevede o producție medie echivalentă în aur de 146.000 uncii (4,5 tone)/an în primii zece ani, constând din 106.000 uncii (3,3 tone) aur și 19 milioane de livre (9.000 tone) de cupru pe an, la un cost mediu total de 790 USD/uncie echivalent aur.          
viewscnt
Afla mai multe despre
euro sun
rovina
mina
proiect aurifer