Acțiunile din tehnologie trag în jos bursele în prima ședință a săptămânii, în contextul în care mai multe companii americane au anunțat întreruperea afacerilor cu Huawei, existând zvonuri și temeri că și producătorii europeni de componente vor urma exemplul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele pan-european Stoxx 600 scade cu 1,36%, influențat negativ de companiile din domeniul tehnologiei, în contextul în care indicele sectorial Stoxx 600 Technology scade cu 2,67%.
Bursa de la Paris coborară cu 1,77%, cea de la Frankfurt pierde 1,8%, iar cea de la Londra este în scădere cu 0,78%.
Acțiunile companiei germane Infineon Technologies scad cu peste 5% la Frankfurt, în condițiile în care Nikkei a raport că producătorul de semiconductoare a sistat livrările către Huawei. O purtătoare de cuvânt a Infineon a declarat că majoritatea componentelor pe care compania le furnizează către Huawei nu sunt vizate de restricțiile din partea SUA, adăugând că "putem face schimbări în lanțul nostru internațional", potrivit Bloomberg. Compania austriacă AMS a anunțat, de asemenea, că nu a suspendat livrările către Huawei.
Totuși, cotațiile AMS, listată la Zürich, pierd circa 13%.
Huawei reprezintă 1,3% din vânzările Infineon și aduce 3,7% din veniturile AMS, potrivit datelor Bloomberg.
La Paris, STMicroelectronics scade cu 9,4%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Salariul crește la uzina Dacia. Muncitorii de la Mioveni au dus șefilor tăvile cu mâncare, acuzând că este proastăÎn SUA, indicele S&P 500 este în scădere cu 0,8% în debutul ședinței de astăzi, în timp ce Nasdaq coboroară cu 1,36%. Acțiunile Qualcomm scad cu 5,45%, acțiunile Intel coboară cu 1,5%, Broadcom perde 4,2%, iar Alphabet (compania-mamă a Google) este în declin cu 2,3%. Toate companiile enumerate sunt listate pe Nasdaq.
În China, Shanghai Composite a pierdut 0,41%.
Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință. Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate.