Compana estoniană Bolt, cunoscută anterior ca Taxify, care și-a lansat propriul serviciu pentru livrarea comenzilor de mâncare în Europa, intră azi în România cu Bolt Food.
În acest moment, comenzile pot fi plasate la peste 100 de restaurante în București, iar pe parcurs, noi restaurante vor fi adăugate frecvent în aplicație. În prezent, livrarea este posibilă pe o rază de 8 km de la locul comenzii în aria de livrare, iar aceasta va fi extinsă în curând.
Bolt Food a lansat recent și serviciul Bolt Business Delivery, un serviciu de curierat prezentat ca un instrument de livrare rapidă destinat antreprenorilor din diferite domenii, de la magazine alimentare la supermarket-uri și florării.
În primăvara anului trecut, cofondatorul Bolt, Martin Villig, a declarat într-un interviu pentru Profit.ro și postul de business Profit TV că intenționează să intre în România și cu serviciul de livrare de mâncare, concurând Uber și pe această nișă, după ce va observa cum evoluează business-ul în alte țări. La acel moment, intrarea pe piața locală era condiționată de rezolvarea problemelor legislative, normele în domeniu fiind însă între timp clarificate într-un sens apropiat de cel dorit de Uber și Bolt.
Bolt, care operează aplicația de ride-sharing omonimă, este finanțat de Didi și Daimler, operând în 30 de țări din Europa, Africa și alte regiuni, unde are circa 25 de milioane de utilizatori.
Taxify (acum Bolt) a deschis în primăvara anului 2018 un birou în București, care servește drept centru de inginerie software. Biroul din București, situat în zona Timpuri Noi, are potențialul de a deveni unul dintre cele mai mari sedii Taxify din lume.
Pe piața de profil mai operează aplicațiile EuCeMananc, preluată recent de eMAG și devenită TAZZ by eMAG, fosta Oliviera, preluată la începutul anului trecut de platforma Takeaway.com, toscafood, foodpanda, la care se adaugă nou-intratele Glovo și platforma FoodEx, având sediul central în Manizales, Colombia, parte a Gilinsky Group, ca și business-ul românesc Petisante.
Alte restaurante și-au dezvoltat propriul serviciu de livrare. La nivel global, principalii jucători sunt UberEats, Just Eat, Deliveroo, gigantul Amazon intrând recent, la rândul său, pe această nișă.