Comisia Europeană a aprobat condiționat fuziunea giganților din industria gazelor Linde și Praxair, care ar afecta și piața românească de gaze industriale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Fuziunea dintre germanii de la Linde și americanii de la Praxair, numărul doi, respectiv, trei mondial, va crea cel mai mare jucător pe piața gazelor industriale, cu o valoare de piață de circa 80 de miliarde de dolari și venituri anuale de aproximativ 30 miliarde de dolari. Ambele companii au operațiuni și în România.
Comisia Europeană a deschis, în februarie, o investigație privind fuziunea celor două companii, invocând îngrijorări legate de limitarea concurenței în ceea ce privește furnizarea de gaze esențiale, precum oxigenul și heliu.
Pentru a putea finaliza fuziunea plănuită, cele două companii au acceptat să facă unele concesii, astfel încât Comisia a decis să aprobe tranzacția. În acest sens, Praxair s-a angajat să vândă operațiunile din Europa și să cedeze participația minoritară pe care o deține la joint venture-ul italian SIAD, prin care gigantul german este prezent pe piața din România.
Participația Praxair la compania mixtă SIAD va reveni partenerului Flow Fin, care deține în prezent, potrivit presei italiene, un pachet de 66% din acțiuni. Totodată, două companii s-au angajat să renunțe la contracte privind aprovizionarea cu heliu, suplimentar celor legate de vânzarea operațiunilor Praxair în Europa.
În contextul în care s-a angajat să renunțe activele europene, Praxair ajuns, în iulie, la un acord privind vânzarea majorității operațiunilor din Europa către japonezii de la Taiyo Nippon SansoTaiyo Nippon Sanso va plăti 5 miliarde de euro (5,85 miliarde dolari) pentru achiziția operațiunilor Praxair din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia, cu afaceri consolidate de 1,3 miliarde de euro în 2017 și aproximativ 2.500 de angajați.
Cei doi giganți așteaptă acum acordul autorităților americane. În încercarea de a convinge factorii de decizie din SUA să aprobe tranzacția, Linde a agreat vânzarea unor active din Statele Unite în valoare de 3 miliarde de dolari către germanii de la Messer și fondul de private equity CVC.
CITEȘTE ȘI Lucrările de construcții din România - al doilea mare declin din UE, după BulgariaLinde și Praxair au anunțat oficial că vor să își combine operațiunile la finele anului 2016, iar câteva luni mai târziu au ajuns la un acord de principiu în privința detaliilor. O tentativă anterioară de fuziune a eșuat, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat. Potrivit termenilor acordului, holdingul rezultat în urma fuziunii va opera sub marca Linde, va fi deținut în proporții egale de cele două companii și va fi condus de șeful Praxair, Steve Angel. Companiile estimează că fuziunea va duce la economii anuale de circa 1 miliard de dolari.
Linde are aproximativ 60.000 de angajați în peste 100 de țări și venituri anuale de 17 miliarde de euro (circa 20 miliarde dolari). Pe piața românească, grupul german este prezent prin intermediul Linde Gaz România. Subsidiara locală, lider la nivel național pe segmentul gazelor industriale, a raportat afaceri de aproximativ 598 milioane de lei în 2017 și un profit net de 117,6 milioane de lei.
Praxair are operațiuni în 50 de țări, în România fiind prezent prin compania SIAD, la care deține o participație minoritară. În 2017, Praxair a raportat vânzări de 11 miliarde de dolari (9,4 miliarde euro) la nivel global. SIAD România a înregistrat afaceri de 58,3 milioane de lei, în creștere de la 50,1 milioane de lei în 2016, însă a rămas pe pierdere, cu un rezultat negativ de circa 280.000 de lei.