Cel mai mare fond de pensii din Norvegia, KLP, și-a vândut deținerile la Motorola, Alstom și alte 14 companii și bănci, citând legăturile acestora cu așezările israeliene din Cisiordania ocupată.
KLP (Kommunal Landspensjonskasse Gjensidig Forsikringsselskap) și-a vândut toate acțiunile deținute la cele 16 companii, în valoare cumulată de 275 milioane de coroane norvegiene (31,81 milioane de dolari), procesul fiind finalizat în luna iunie.
Totodată, fondul de pensii a renunțat și la deținerile în obligațiuni emise de Motorola Solutions și Alstom, scrie Reuters.
CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din RomâniaLa fel ca o serie de alte țări, Norvegia consideră că așezările israeliene din Cisiordania încalcă legislația internațională. Potrivit unui raport ONU din 2020, 112 companii au operațiuni în regiune, care găzduiește aproximativ 650.000 de israelieni.
“În evaluarea KLP, există un risc inacceptabil ca firmele excluse să contribuie la abuzurile drepturilor omului în situații de război și conflict, prin legăturile lor cu așezările israeliene din Cisiordania ocupată”, a transmis KLP.
Potrivit fondului, excluderea acțiunilor Motorola din portofoliul propriu a fost o decizie “ușoară”, deoarece echipamentele companiei au fost folosite de către Israel la supravegherea frontierelor.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorAnunțul KLP vine la două luni după ce fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat să mai investească în două companii de construcții cu afaceri în Cisiordania ocupată.
Pe lângă Alstom și Motorola, lista companiilor și băncilor excluse din portofoliul KLP include Altice Europe, Electra, Shtrom Group, Bank Hapoalim, Bank Leumi, First Internationa Bank, Mizrahi Tefahot Bank, Bezeq, Cellcom, Partner Communications, Delek Group, Paz Oil și Energix Renewable Energies.