Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) acordă un împrumut corporativ de 40 de milioane de dolari producătorului român de aluminiu Alro, parte a grupului Vimetco, pentru programul său de investiții de capital.
Împrumutul, acordat pe o perioadă pe 7 ani, va fi utilizat în principal pentru îmbunătățirea performanței energetice a companiei, precum și a capacității de producție cu valoare adăugată.
CITEȘTE ȘI Banca Ungariei crește dobânda cheie, în premieră în ultimii 10 ani, pentru a ține în frâu inflația mare, și dă semnalul pentru celelalte bănci centrale din regiune Costul total al proiectului se ridică la aproximativ 95 milioane de dolari și va fi, de asemenea, finanțat de băncile comerciale românești și internaționale.
Alro este una dintre cele mai mari companii integrate pe verticală din Europa care produce aluminiu, având o capacitate de producție anuală instalată de 265.000 de tone de aluminiu electrolitic, 35.000 de tone de aluminiu reciclat și 335.000 de tone de aluminiu turnat. Alro își exportă produsele în peste 50 de țări din întreaga lume.
Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro). Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni.
BSTDB, cu sediul în Salonic, Grecia, este o instituție financiară internațională înființată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.
Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre, având un capital autorizat de 3,45 miliarde de euro.
Urmărește-ne și pe Google News