Airbnb va plăti obligații fiscale restante din Italia în valoare de 576 de milioane de euro

Airbnb va plăti obligații fiscale restante din Italia în valoare de 576 de milioane de euro
scris 14 dec 2023

Platforma de cazare online Airbnb a anunțat că va plăti 576 milioane de euro (621 milioane de dolari) Agenției fiscale italiene pentru a achita obligațiile fiscale restante privind impozitul pe venit pentru anii fiscali 2017-2021, scrie Reuters.

Airbnb, care își are sediul european în Irlanda, nu și-a recunoscut nicio responsabilitate în cadrul acordului, care nu a inclus anii 2022 și 2023, arată G4Media.ro

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Hidroelectrica vrea să-și upgradeze roboții UiPath. Compania își face portal online și pentru clienți noncasnici. Ritmul de contractare a scăzut cu 20% CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica vrea să-și upgradeze roboții UiPath. Compania își face portal online și pentru clienți noncasnici. Ritmul de contractare a scăzut cu 20%

Sumele care ar putea trebui plătite pentru acești doi ani ar putea fi „semnificative”, a precizat Airbnb într-un document de reglementare.

Înțelegerea se referă la obligațiile fiscale ale proprietarilor, sau „gazdelor”, din Italia care folosesc Airbnb pentru a-și închiria proprietatea. Airbnb reține o parte din veniturile acestor gazde și, în schimb, își asumă obligațiile fiscale ale acestora.

Airbnb a declarat că nu încearcă să recupereze suma de la gazdele sale.

Luna trecută, un judecător din Italia a dispus confiscarea a 779,5 milioane de euro de la Airbnb Irlanda pentru presupusă evaziune fiscală.

Ancheta a fost legată de presupusa incapacitate a Airbnb de a reține 21% din veniturile din chirii ale proprietarilor și de a le plăti autorităților fiscale italiene, așa cum prevede o lege din 2017, a declarat biroul procurorilor din Milano.

Suma de 576 de milioane de euro pe care Airbnb a fost de acord să o plătească a fost obținută prin scăderea din cifra de 779,5 milioane de euro a presupusei evaziuni fiscale a circa 200 de milioane de euro pe care unele dintre gazde au plătit-o în mod independent autorităților fiscale italiene, au declarat trei surse cu cunoștințe directe despre acest caz.

Toate zborurile, suspendate pe aeroportul din Geneva. Un avion a ajuns în iarbă CITEȘTE ȘI Toate zborurile, suspendate pe aeroportul din Geneva. Un avion a ajuns în iarbă

Înțelegerea, deși este mai mică decât suma pe care autoritățile italiene o ceruseră inițial, este totuși echivalentă cu aproximativ o treime din câștigurile trimestriale ajustate ale companiei, notează Bloomberg.

Sursele au mai spus că procurorii din Milano vor cere acum judecătorului să ridice sechestrul pe cele 779,5 milioane de euro.

Cazul va fi abandonat în cazul celor trei manageri Airbnb care sunt anchetați, au adăugat acestea.

Decizia a fost în mare parte așteptată și nu ar trebui să aibă impact asupra veniturilor, întrucât este o măsură excepțională, a declarat pentru Reuters Richard Clarke, analist la Bernstein.

„Ei sunt extrem de buni cu gazdele aici, plătind efectiv taxa în numele lor”, a adăugat el.

Airbnb a contestat fără succes legea din 2017, citată de procurori, într-o bătălie juridică care s-a încheiat în decembrie anul trecut, când Curtea de Justiție a UE a dat dreptate guvernului italian.

Guvernul condus de Giorgia Meloni a promis că va lua măsuri drastice împotriva evaziunii fiscale legate de închirierile pe termen scurt și dorește să majoreze impozitele la 26% de la 21% pentru proprietarii de mai multe proprietăți închiriate pe termen scurt.

Airbnb a declarat că urmărește să se conformeze noilor norme italiene care clarifică modul în care platformele de închiriere ar trebui să rețină impozitul pe venit pentru gazdele neprofesioniste din Italia.

„Noi…ne pregătim să ne conformăm prin introducerea de noi instrumente pentru gazdele aplicabile pentru ca impozitele să fie reținute automat de Airbnb și plătite direct Agenției fiscale italiene în numele lor”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Airbnb a precizat că se pregătește, de asemenea, să se conformeze cu DAC 7, un cadru de raportare fiscală la nivelul UE pentru platformele digitale.

Autoritățile își intensifică controalele asupra modului în care companiile globale care își desfășoară activitatea în Italia plătesc impozitele. În 2019, procurorii italieni au anchetat Netflix. după ce compania americană de streaming nu a depus o declarație, au declarat la acel moment persoane familiare cu această chestiune. La începutul acestui an, procurorii din Milano au început să investigheze compania mamă a Facebook, Meta Platforms, pentru presupuse taxe pe valoarea adăugată neplătite, care au totalizat aproximativ 870 de milioane de euro, au declarat în februarie anul trecut pentru Bloomberg persoane familiarizate cu această chestiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
italia