Distribuitorul de produse alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice De Silva Exclusive, controlat de soții Călina, care deține în portofoliu mărci precum Toffifee, Merci, Dom Perignon, Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Hennessy, Belvedere, Perrier, Vittel, Corny, Schwartau și Bahlsen, a înregistrat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net din ultimul deceniu.
Potrivit confidas.ro, afacerile companiei au consemnat în al doilea an al pandemiei o creștere abruptă, de circa 20,5%, cea mai mare din ultimii zece ani, ajungând la aproape 299,8 milioane de lei (aproximativ 61 de milioane de euro), de la 238,5 milioane de lei în 2020.
Comparativ, anul 2020 a însemnat pentru De Silva Exclusive o creștere de doar 3%, semn că pandemia și-a pus amprenta pe vânzările companiei, având în vedere că în 2019 businessul avea un avans de 12%, iar în 2018, de aproape 19%.
De asemenea, și profitul net al distribuitorului s-a majorat constant în ultimii cinci ani, ajungând în 2021 la 34,4 milioane de lei, plus 25,5% față de 2019, cea mai mare valoare înregistrată în ultimul deceniu.
Anul 2017 a fost singurul an din ultimii zece în care compania a consemnat o scădere a cifrei de afaceri, ajungând atunci la 166,5 milioane de lei, de la 170,2 milioane de lei în 2016, însă business-ul De Silva a revenit pe creștere imediat din următorul an.
Numărul angajaților în schimb a rămas la un nivel similar cu cel din 2020. Cei mai mulți angajați pe care i-a avut compania în ultimii zece ani au fost în 2019, în anul pre-pandemic, ulterior numărul acestora ajungând la 138 în 2020 și 139 anul trecut.
De Silva Exclusive este controlat de soții Călina, fiecare având o participație egală. De Silva Exclusive a fost înființată în 1992 și deține în prezent patru depozite, două în regiunea București-Ilfov, unul în Constanța și unul în Iași.
Virgil Călina, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri români, deține hotelul Ramada Nord din București și este nașul fostului tenisman Ilie Năstase, cu care s-a asociat și în firma Reims Beverage, importator de băuturi, dulciuri și tutun. Până în primăvara lui 2021, societatea Reims Beverage (fosta De Silva Beverage) îi avea ca asociați pe soții Călina și pe foștii soți Amalia și Ilie Năstase, fiecare cu câte 25% din capital, însă ulterior a fost transferată integral lui Vlad Călina. Firma importa și șampania de lux Louis Roederer Cristal, distribuită în peste 70 de țări.
CITEȘTE ȘI Kaufland - afaceri mai mari, dar profit mai mic în România Omul de afaceri mai este cunoscut pe piața locală și pentru afacerile imobiliare în care este implicat. Profit.ro a anunțat recent că Virgil Călina a fost autorizat să continue lucrările începute în 2008 de omul de afaceri Ion Avram la ansamblul rezidențial Primăvara Lujerului din Capitală, intrat în faliment. Călina a preluat proiectul, la licitație, cu 8 milioane de euro, relevă documente analizate de Profit.ro.
Proiectul actual prevede construcția a peste 1.500 de apartamente, iar fondul Meta Estate Trust investește și el în proiectul De Silva Intermed, firma de imobiliare a lui Virgil Călina.