Creditorii Atos au ajuns la un acord pentru salvarea firmei franceze de tehnologie, care asigură comunicațiile pentru armata franceză și urmează să gestioneze securitatea cibernetică pentru Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, a informat ziarul La Tribune, citat de Reuters.
Atos stabilise un termen până vineri seara să primească oferte de refinanțare, arată news.ro.
Dificultățile sale financiare au determinat statul francez să se ofere să achiziționeze unele dintre activele sale strategice.
Conform acordului, creditorii de obligațiuni și băncile care împărtășesc datoria Atos ar injecta 1,2 miliarde de euro, în numerar, potențial cu un acționar industrial, și ar transforma o parte din datorie în capital.
Atos a declarat luni că are nevoie de 1,1 miliarde de euro în numerar pentru a-și finanța afacerile în perioada 2024-2025, față de 600 de milioane de euro într-o estimare anterioară, din cauza condițiilor de piață în schimbare.
Statul francez a anunțat că este gata să achiziționeze active importante din punct de vedere strategic de la Atos, inclusiv Advanced Computing, sistemele critice pentru misiune și produsele Cyber.
Grupul produce servere pentru supercalculatoare capabile să prelucreze cantități mari de date pentru cercetare sau pentru a dezvolta industria în curs de dezvoltare a inteligenței artificiale.
CITEȘTE ȘI Renault reduce timpii de fabricație ai modelelor electrice și a găsit soluția pentru a reduce prețurileÎn ultimele zile, presa franceză a menționat potențiali pretendenți, inclusiv Bain Capital, Thales, Dassault Aviation și omul de afaceri ceh Daniel Kretinsky, care ar putea fi interesat de părți sau de întreaga companie Atos.
Recent, Atos și-a asigurat o „finanțare intermediară” de 450 de milioane euro, inclusiv 50 de milioane euro de la guvernul francez.
Finanțarea va ajuta principalul furnizor de soluții de securitate cibernetică pentru Olimpiada de anul acesta să se mențină pe linia de plutire, conform Politico.
Atos, aflată în dificultate, încearcă să obțină finanțări de 1,2 miliarde de euro pentru planul său de salvare.
CITEȘTE ȘI Hyundai va investi masiv într-un startupCompania solicită 600 de milioane de euro în numerar și alte 600 de milioane de euro în linii de credit și garanții de împrumut pentru a-și finanța activitatea până în 2025, potrivit unui plan de restructurare prezentat creditorilor.
Atos, prezentă și în România, vrea să își reducă datoria cu 2,4 miliarde de euro până în 2026 și vrea să își prelungească cu cinci ani scadențele rămase ale datoriei, a precizat marți compania într-un comunicat.
Bloomberg a relatat anterior că Atos a solicitat cel puțin un miliard de euro ca fonduri noi și că vrea să își reducă datoria la aproximativ jumătate.
Acționarii existenți și investitorii terți pot depune propuneri de finanțare pentru datorii sau capitaluri proprii până la 26 aprilie, a precizat Atos. Până la încheierea unei înțelegeri, Atos a obținut o finanțare intermediară de 400 de milioane de euro de la un grup de bănci și deținători de obligațiuni, la care se adaugă alte 50 de milioane de euro de la statul francez.
CITEȘTE ȘI SUA: SEC acuză firma de audit a Trump Media de fraudă masivă în rapoartele financiare a sute de companiiAtos, cândva aclamată ca fiind o stea în ascensiune a industriei tehnologice din Franța, se confruntă cu datorii mari - și nu mai are opțiuni pentru a le reduce. Firma are datorii de aproximativ 4,7 miliarde de euro, din care 3,65 miliarde de euro sunt scadente până la sfârșitul anului viitor. Problemele de la Atos, o companie strategică în Franța pe fondul legăturilor sale cu industria militară și nucleară, s-au amplificat după mai multe încercări eșuate de a strânge bani pentru plata datoriilor.
Discuțiile de vânzare a unității de servicii IT tradiționale către EPEI a miliardarului ceh Daniel Kretinsky s-au încheiat fără un acord, iar Airbus a renunțat luna aceasta la un acord de cumpărare a diviziei de big data și securitate cibernetică.
Atos are la nivel global 112.000 de angajați și venituri anuale de circa 11 miliarde de euro.
În România, compania a încheiat anul 2022 cu peste 3.500 de angajați în sediile din București, Brașov, Cluj și Timișoara, ce deservesc mai mult de 300 clienți din 15 țări. Compania are parteneriate cu instituții de apărare, securitate cibernetică, știință și sănătate.