Acționarii Turism Felix, una din firmele de turism lovite de blocajele instituite în numele noului coronavirus, au votat noua componență a Consiliului de Administrație. Boardul reflectă schimbările de la conducerea acționarului majoritar SIF Transilvania unde Marius Moldovan a preluat șefia executivă de la Mihai Fercală care a deținut poziția timp de peste un sfert de veac.
Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Turism Felix (TUFE), societate care operează 5 hoteluri în Băile Felix, a votat structura nouă a Consiliului de Administrație. Votul este o consecință a participației de 63,20% din acțiunile companiei hoteliere deținută de SIF Transilvania (SIF3), incluzând impunerea în board a lui Marius Moldovan, directorul general al SIF-ului, și Nicolae Petria.
Tudor Ciurezu, președintele SIF Oltenia (SIF5), societate care are o deținere de 28,97% la Turism Felix, a obținut cele mai multe voturi și a fost ales în CA, de unde mai fac parte Mihaela Susan și Radu Petrea. Fostul șef de peste un sfert de veac al SIF Transilvania, Mihai Fercală, nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a pătrunde în board. La prima întâlnire a acestuia de după alegeri, pentru poziția de președinte a fost ales Moldovan.
CITEȘTE ȘI SIF Moldova intenționează să-și schimbe denumirea în Evergent InvestmentsVeniturile totale semestriale ale Turism Felix au căzut cu 56,74%, la 14,37, de la 33,22 milioane de lei din exercițiul financiar anterior. „Activitatea societății în cursul primului semestru 2020 a fost drastic afectată de declanșarea și extinderea crizei sanitare și economice generată de noul virus COVID – 19”, spunea compania în raportarea din august către Bursă. „Sectorul ospitalității a fost puternic afectat de criza economică generată, declanșarea pandemiei a constituit un eveniment cu impact semnificativ asupra activității societății ca urmare a instituirii stării de urgență și alertă la nivel național că a condus la impunerea unor măsuri restrictive pentru activitatea de turism.”
Compania menționa efectul de atenuare a schemei de plată a șomajului tehnic de către stat, însă chiar și așa, cheltuielile totale au suferit un declin într-o dinamică mai mică decât veniturile, respectiv un recul de 30,95%, la 23,22 milioane de lei, de la 33,63 milioane lei.
Societatea raportează, astfel, o pierdere de 8,95 milioane lei, față de rezultatul negativ de aproximativ 369.000 de lei de la S1 2019, aceasta fiind fotografia înainte de vârful sezonului estival. Anul trecut, într-un context în care horele în apă de la ștrandul Apollo încă erau de actualitate, compania a obținut un profit net de 14,21 milioane lei, din care societatea a fost în măsură să aprobe pentru data de 30 septembrie distribuirea de dividende în valoare însumată de 5,01 milioane lei.
Turism Felix operează 5 hoteluri din Băile Felix, respectiv International (4 stele), Termal (3 stele), Nufărul (3 stele), Poienița (3 stele) și Mureș (2 stele). La 30 iunie, compania avea active totale de 238,35 milioane de lei, în declin cu 1,46% față de cele de 241,90 milioane de lei de la 1 ianuarie. În același răstimp, dacă datoriile totale s-au majorat cu 50,07%, la 31,32 miloane lei, de la 20,87 milioane lei.
Turism Felix este listată la cota pieței reglementate a Bursei de Valori București din anul 2007, iar la ultimul preț de închidere, de 0,3200 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății este de 158,77 milioane de lei (32,59 milioane de euro).
„Mediul economic ar putea suferi o a doua prabușire dacă pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde considerabil, sunt reintroduse măsurile de izolare sau cresc din nou tensiunile comerciale în urma creșterii numărului de persoane infectate”, spune compania în raportarea semestrală. „Pentru următoarele 6 luni ale exercițiului financiar, din analizele efectuate, există totuși semnale de riscuri și incertitudini care ar putea afecta buna desfășurare a activității societății. Conducerea este conștientă că aceste evoluții pot să influențeze activitatea viitoare, efectul acestora asupra rezultatelor viitoare neputând fi estimat. Conducerea monitorizează în permanență evoluția evenimentelor și caută să găsească cele mai bune măsuri pentru asigurarea continuității activității.”