Fondul suveran al Norvegiei a revizuit în scădere cu 5% (230 de milioane de dolari) valoarea portofoliului de active imobiliare din Marea Britanie, din cauza gradului ridicat de incertitudine privind evoluția pieței britanice în urma deciziei de a părăsi Uniunea Europeană, potrivit raportului financiar al celui mai mare fond suveran de investiții din lume.
Fondul Global de Pensii Guvernamentale, denumirea oficială a fondului administrat de banca centrală a Norvegiei, este unul dintre cei mai mari investitori străini din Marea Britanie, cu participații în majoritatea companiilor mari din această țară și un portofoliu de obligațiuni guvernamentale în valoare de peste 11 miliarde dolari, scrie Reuters. În sectorul imobiliar, fondul deține, printre altele, o participație de 25% din Regent Street, una dintre principalele zone comerciale din Londra.
De cealaltă parte, Marea Britanie este a doua mare piață pentru fondul de investiții norvegian, după SUA.
CITEȘTE ȘI Brexit: Vânzările de locuințe din Marea Britanie au scăzut în iulie cel mai mult după criza din 2008Trond Grande, vicepreședintele fondului suveran al Norvegiei, a reiterat angajamentul de a rămâne un investitor pe termen lung în Marea Britanie, însă a precizat că există întrebări legate de evoluția pieței după ieșirea din UE.
"Pentru un fond ca al nostru, orice situație care nu este favorabilă liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și a oamenilor crează fricțiune în piață", a spus Grande într-un interviu pentru Reuters.
La finele lunii iunie, fondul norvegian avea o valoare de piață de 7.177 miliarde de coroane norvegiene (871 miliarde dolari), în scădere de la 7.480 miliarde de coroane în decembrie 2015. Aproape două treimi (59,6%) din activele fondului erau acțiuni, 37,4% reprezentau investiții în instrumente cu venit fix, iar 3,1% investiții în active imobiliare.
Potrivit lui Grande, portofoliul din Marea Britanie acoperă aproximativ 23% (4,6 miliarde dolari) din totalul activelor imobiliare.
Rentabilitatea investițiilor fondului s-a situat la 1,3% în al doilea trimestru, comparativ cu o pierdere de 0,6% în primele trei luni ale anului.
Guvernul norvegian a retras 24 miliarde de coroane (2,9 miliarde dolari) din fondul suveran în perioada aprilie-iunie, după retrageri de 25 miliarde de coroane în precedentele trei luni. Banii au fost folosiți pentru plata cheltuielilor publice.