Acționarii majoritari ai producătorului de materiale de construcții Cemacon au declanșat procedura de squeeze out la un preț de 0,4395 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că societatea părăsește bursa la o valoare cu puțin peste 400 milioane lei.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
Dacă nume noi precum Fort (4RT), Premier Energy (PE) și Glissando Garden center (GGC) s-au listat în această perioadă, un emitent mai vechi părăsește ringul Bursei de Valori București. Cemacon Zalău (CEON) a fost suspendată de la tranzacționare de reglementatorul ASF în vederea derulării procedurilor de delistare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ieșirea de pe bursă a fost decisă de fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin pachetul de peste 95% din titluri care permite delistarea de mai mulți ani. Aceștia au derulat mai multe oferte în anii precedenți, ultima lansată chiar în aprilie. În urma acestora Pavăl Holding și/a majorat deținerea la 81,23% din titluri și PIF Industrial avea o participație de 16,24% din acțiuni.
Împreună, fondatorii Dedeman dețin 97,47% din acțiunile Cemacon, pachet care le permite inițierea procedurilor de delistare. Oferta de squeeze out intermediată de SSIF Estinvest pentru restul de 23,64 milioane de acțiuni rămase ca free-float se va derula la prețul de 0,4395 lei/acțiune. Aceasta înseamnă că Cemacon Zalău părăsește bursa ca o companie cu o capitalizare de 411,07 milioane lei (82,61 milioane euro).
Compania a avut probleme la șocul crizei financiare și imobiliare a anilor 2009-2010 și un credit cu incidente de plată în raport cu BCR i-a făcut să intre în reorganizare. Procesul condus de Casa de Insolvență Transilvania a readus compania pe linai de plutire și aceasta a fost una din beneficiarii revenirii pieței de construcții.
Compania a avut un ciclu multianual de creștere reversat doar recent și a atras atenția fondatorilor dedeman care gradual și-au majorat expunerea până la actualul nivel care permite delistarea,