Comisia Europeană are nevoie de clarificări suplimentare din partea Ministerului Finanțelor înainte de a răspunde autorităților române asupra modului în care se aplică taxa de solidaritate, a transmis CE pentru Profit.ro.
La finele lunii ianuarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română, iar noul răspuns arată că cele două părți sunt, încă, în etapa discuțiilor tehnice.
Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic în ultimele săptămâni.
CITEȘTE ȘI Impozit - Șoșoacă ia fața PSD și vine cu o impozitare mai dură pe afacerile companiilor. Companiile petroliere, impozitate ca discotecile și cluburile de noapteUn oficial al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) va veni la București la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu autoritățile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar vizita nu este "legată în mod special de contribuția de solidaritate sau de politica energetică a UE, caz în care echipele tehnice ale Comisiei și ale României sunt în contact pentru a se asigura că Regulamentul este bine aplicat", a precizat Executivul UE.
Ministerul Finanțelor speră să primească mai devreme de o lună, cât mai este până la vizita oficialului european, un răspuns la a treia întreabare dintre cele transmise Comisiei. În timp ce primele două întrebări au vizat implementarea regulamentului, iar Comisia a apreciat că acesta a fost transpus corect în legislația națională, a treia întrebare este cea de care depinde dacă OMV Petrom va plăti taxa sau nu.
"România trebuie să pună în aplicare regulile privind contribuția de solidaritate, așa cum au fost stabilite de Consiliu în Regulament, și să raporteze Comisiei cu privire la implementare. Discuțiile dintre România și Comisie cu privire la întrebările privind aplicarea contribuției de solidaritate au loc în acest context, inclusiv prin întâlniri tehnice. Nu este ceva neobișnuit. Unele dintre întrebările României necesită mai întâi clarificări suplimentare", a transmis un reprezentant al Comisiei Europene la întrebările Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Termoenergetica a pornit centrala provizorie modulară din TitanÎn martie, la București ar urma să ajungă Benjamin Angel, director pentru Taxare directă, Coordonare fiscală, Analiză și evaluare economică. Vizita acestuia este parte a contactelor pe care le are Comisia cu statele membre pe teme importante vizând agenda UE de taxare directă.
"Vizita nu este legată în mod special de contribuția de solidaritate sau de politica energetică a UE, caz în care echipele tehnice ale Comisiei și ale României sunt în contact pentru a se asigura că Regulamentul este bine aplicat", a transmis Comisia.
Taxa de solidaritate se va afla, probabil, pe agenda discuțiilor dacă situația nu este lămurită până la momentul respectiv, așa cum speră Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Schimbare majoră la toate facturile la energie electrică. Cum le vor primi românii din luna maiLa finele lunii ianuarie, Comisia Europeană a transmis Ministerului Finanțelor un prim răspuns la întrebările formulate de partea română referitor la aplicarea taxei de solidaritate, demers anunțat de Profit.ro și confirmat de către ministrul Finanțelor. La prima dintre cele trei întrebări adresate de către Ministerul Finanțelor, Comisia Europeană a răspuns că pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar "statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă". Asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, a treia întrebare, discuțiile vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare, relevă documentul aflat în posesia Profit.ro.
IMPORTANT: În esență, Comisia a apreciat că procentajul de 75% și codurile CAEN au fost transpuse corect de către autoritățile române și a cerut informații suplimentare la cea de-a treia întrebare, privind calculul cifrei de afaceri. Discuțiile continuă. Răspunsul la prima întrebare este important în cazul OMV Petrom din perspectiva intenției unor politicieni de a modifica legislația, inclusiv prin reducerea pragului aplicat cifrei de afaceri. Răspunsul la cea de-a treia întrebare va fi determinant pentru aplicarea taxei de solidaritate și în cazul OMV Petrom, folosind procentajul din regulamentul european transpus în legislația națională.
Ministerul Finanțelor a transmis anterior Comisiei o solicitare pentru clarificări asupra modului în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și răspunsul ar putea fi decisiv în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.
La o a doua întrebare, privind codurile CAEN vizate, Comisia a precizat că se referă la următoarele activități:
- 051 extracție cărbune;
- 061 extracție țiței;
- 062 extractie gaze naturale;
- 191 fabricarea produselor de cocserie și
- 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
La a treia și cea mai importantă întrebare, cea privind modul în care este calculată cifra de afaceri, Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare, iar discuțiile continuă.
CITEȘTE ȘI Statul și-a bugetat încasări din vânzarea de acțiuni la OMV Petrom. Câți bani așteaptăProfit.ro a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, citând surse guvernamentale, că Ministerul Finanțelor cere Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune. Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și ar putea fi decisive în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.
Informația a fost confirmată în aceeași zi de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Ministrul a spus, atunci, că în câteva zile, va fi primit un răspuns.
“Guvernul a implementat și acest pilon 3, contribuția de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puțin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri și venituri excepționale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creșterea costului vieții, atât pentru cetățeni, dar și creșterea costului și pentru companii și este o chestiune pe care a recunoscut-o și Europa. România a făcut acești pași încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu.
El a confirmat informația Profit.ro cum că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare legată de această contribuție de solidaritate.
“Pentru a nu mai fi neclarități în interpretarea și a regulamentului, și a ordonanței, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiții din Regulament, iar această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarități în implementare pe ceea ce înseamnă contribuția de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a transmis ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea scădea la jumătate în 2023Câciu a explicat și de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme.
“Înainte de a se aproba ordonanța, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acțiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuție de solidaritate pentru că vizează până la urmă și tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare și avem contribuția la fondul de tranziție energetică și altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Și răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare și pot funcționa împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu.
Întrebat dacă este sigur că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri, ministrul Finanțelor a răspuns: “Sunt foarte sigur”. El a precizat că răspunsul de la Comisia Europeană în această chestiune va veni în câteva zile. “În câteva zile cred că se va primi și răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Și Comisia este pusă într-o situație de dinamică și de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepțional și atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieții”, a mai declarat Adrian Câciu.