Cel mai mare jucător al pieței locale de capital avea disponibilități de cash de aproape 1 miliard de lei înainte de impulsul de vânzare. Își majorează cu un sfert expunerile externe, dar iese dintr-un fond de tranziție energetică

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital avea disponibilități de cash de aproape 1 miliard de lei înainte de impulsul de vânzare. Își majorează cu un sfert expunerile externe, dar iese dintr-un fond de tranziție energetică

Sursa foto: Kirsty Pargeter | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 aug 2024

Fondul cu contribuții obligatorii al NN concentrează un portofoliu de 20 de acțiuni românești, însă la jumătatea anului avea și numerar disponibil pentru noi achiziții, relevă analiza Profit.ro.

NN Pensii, liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul primului semestru, active totale de 48,60 miliarde lei (9,76 miliarde euro), cu 12,63% mai mari decât cele de 43,15 miliarde lei (8,67 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut. Creșterea în dimensiune este rezultatul atât al contribuțiilor suplimentare, cât și al dinamicii pozitive a bursei din primele 6 luni ale acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de pensii cu contribuții obligatorii are investiții în 51 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 32,91 miliarde lei (6,61 miliarde euro), echivalentul a 67,72% din totalul portofoliului. Majorarea deținerilor de titluri de stat a crescut, astfel, cu 9,12% în primul semestru, de la 30,16 miliarde lei (6,06 miliarde euro), cât erau prinse la raportarea din decembrie 2023.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Profitul diviziei de servicii la sondă a Rompetrol a scăzut cu o treime la jumătatea anului CITEȘTE ȘI Profitul diviziei de servicii la sondă a Rompetrol a scăzut cu o treime la jumătatea anului

Potrivit ultimelor date, analizate de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 3 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 11,54 miliarde lei (2,32 miliarde euro), reprezentând 23,75% din totalul activelor. Este o majorare cu 21,73% a expunerii pe această clasă de active față de cea de 9,48 miliarde lei (1,90 miliarde euro) de la finalul anului trecut.

Este în vorba doar de acțiuni românești, pentru că pe bursele externe cei de la NN au înstrăinat și ultima participație pe o bursă externă – în echivalent 112,41 milioane lei – cea de la Eurofins Scientific, înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

Contractele din Olanda aduc o creștere de 10 ori a profitului net semestrial al Șantierului Naval Orșova CITEȘTE ȘI Contractele din Olanda aduc o creștere de 10 ori a profitului net semestrial al Șantierului Naval Orșova

În trecut, fondul de la Pilonul 2 al NN a mai avut investiții la la Prosus, compania listată în Olanda care deține și magazinul online eMAG, la furnizorul de plăți online Worldline, listat la Paris, la Banco Santander și la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols, ultimele 2 listate în Spania.

Deținerile celui mai mare jucător de la BVB

Prin contrast, deținerile NN sunt relevante la BVB. Astfel, creșterile consistente ale acțiunilor OMV Petrom (SNP) au adus compania petrolieră ca prima deținere, cu o valoare de 2,37 miliarde lei (476,21 miliaone euro), echivalentul a 4,89% din totalul portofoliului de instrumente financiare. Aceasta le depășește pe cele de 2,26 miliarde lei de la banca Transilvania (TLV) și pe cele de 1,80 miliarde lei și de la Hidroelectrica (H2O), participație echivalentă cu 3,71%.

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 1,13 miliarde lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 568,96 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 810,39 milioane lei, la MedLife (M), de 419,33 milioane lei, la Transgaz (TGN), de 293,72 milioane lei, la Electrica (EL), de 420,07 milioane lei și la Digi Communications (DIGI), de 417,94 milioane lei.

Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, din cauza ieftinirii energiei, a scăderii producției și a creșterii costurilor cu dezechilibrele CITEȘTE ȘI Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, din cauza ieftinirii energiei, a scăderii producției și a creșterii costurilor cu dezechilibrele

Altădată o deținere de top, Fondul Proprietatea (FP) mai are un pachet de 128,23 milioane lei în portofoliul entității de la Pilonul II al NN. Acestea sunt într-o plajă a unor dețineri din planul secund: TeraPlast Bistrița (TRP) – 147,41 milioane lei, Transelectrica (TEL) – 167,92 milioane lei, Aquila Part Prod Com (AQ) – 128,02 milioane lei, Transport Trade Services (TTS) – 115,81 milioane lei, Premier Energy (PE), de 145,85 milioane lei și Sphera Franchise Group (SFG) – 105,55 milioane lei.

Valoarea în creștere multor participații este în mare parte rezultatul nu al unor achiziții semnificative noi, ci al unor majorări robuste ale prețurilor de tranzacționare, cum este cazul titlurilor Digi, Sphera, Electrica sau Aquila. La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB) și Compa Sibiu (CMP).

Transelectrica și-a majorat profitul cu 63%, grație creșterii cantității de energie transportate și a tarifelor. România: +2% la consum, -8% la producție. Ajutoare pentru Ucraina și Serbia CITEȘTE ȘI Transelectrica și-a majorat profitul cu 63%, grație creșterii cantității de energie transportate și a tarifelor. România: +2% la consum, -8% la producție. Ajutoare pentru Ucraina și Serbia

Societatea are finanțări pe piața obligațiunilor municipale de 209,81 milioane lei, echivalent a 0,43% din activul total, cu prezență debalansată pe titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp ce un plasament mai vechi este și pe obligațiunile lansate de Primăria Timișoarei.

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,30 miliarde lei, reprezentând 2,68% din portofoliu, acestea fiind concentrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander și Banca Transilvania. Expunerea pe acest segment s-a redus cu 14,47%, de la 1,52 miliarde lei la finele anului trecut. Fondul nu mai deține hârtii de valoare emise de instituții financiare internaționale precum BERD, BEI sau Banca Mondială, în schimb mai are o participație de 50,22 milioane lei la Black Sea & Development Bank.

La 2 luni și jumătate de la listare, acțiunile Premier Energy intră în structura indicilor MSCI. Alte 2 nume vechi ale bursei intră pe radarul americanilor CITEȘTE ȘI La 2 luni și jumătate de la listare, acțiunile Premier Energy intră în structura indicilor MSCI. Alte 2 nume vechi ale bursei intră pe radarul americanilor

Suma de 1,79 miliarde lei, echivalentul a 3,68% din totalul activelor, este investită în 3 fonduri de investiții. În primul rând este vorba de fondul de tip ETF care oferă expunere pe acțiunile din structura indicelui Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansat de Xtrackers și unde participația se ridică la echivalentul a 1,16 miliarde lei, în creștere cu 10,47% față de cea în echivalent 1,05 miliarde lei din decembrie 2023.

Alte 469,79 milioane lei îl reprezintă valoarea plasamentelor pe ETF-ul care acoperă companiile de tehnologie din SUA al BlackRock și echivalentul a 156,31 milioane lei se află într-un fond tot al BlackRock ce replică structura indicelui american S&P500. Pe de altă parte, fondul de pensii românesc și-a lichidat deținerea la fondul axat pe tranziția energetică lansat de banca franceză BNP Paribas unde avea expunere chira și în primăvară.

Notabil, NN Pensii a majorat de peste 3 ori disponibilitățile bănești în primul semestru, la 932,48 lei, echivalentul a 1,92% din portofoliu, de la 284,76 milioane lei, la finalul anului trecut. Covârșitor, acestea sunt depozite la BRD și ING Bank România.

Este a 2-a vară cosnecutivă care prinde fondul de la Pilonul II cu mult cash pe bilanțuri, după ce, la jumătatea anului 2023, acesta raporta dețineri de 2,30 miliarde lei, drastic peste cele înregistrate istoric, fiind vorba de fonduri puse la păstrare pentru participarea la oferta Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn pensii
bursa
bvb
hidroelectrica
banca transilvania
brd
omv petrom