Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de joi, în linie cu bursele europene, rulajul cu acțiuni însumând 62,4 milioane de lei. Tranzacțiile cu acțiuni Digi Communications au scăzut drastic, rulajul cu titlurile companiei telecom fiind de 6,5 ori mai mic decât cel de ieri.
Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 0,31%, evoluție similară cu cea a indicelui BET, al titlurilor blue-chip.
Pe piața principală, cel mai tranzacționat emitent a fost BRD Societe General, cu tranzacții de 21,46 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal s-a situat Digi Communications (DIGI), cu tranzacții de 16,8 milioane de lei, după 2 zile în care compania telecom a fost cel mai tranzacționat emitent. În ceea ce privește cotațiile celor mai tranzacționate companii, acțiunile BRD au pierdut 0,3%, iar DIGI 1,27%.
Pe piața deal, a existat o singură tranzacție, de 1,78 milioane de lei, cu titluri Cemacon Zalău (CEON). Acțiunile producătorului de materiale de construcții au crescut cu 1,2% în ședința de astăzi.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,5%. Acțiunile europene au continuat declinul de ieri, în contextul în care investitorii la nivel global au tot mai puțină încredere în implementarea politicilor promise de președintele american Donald Trump.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legislația majorărilor de capital cu terenuri ale statului pentru a preveni "naționalizări", litigii și deprecieri pe BursăPrintre companiile cu evoluții slabe la nivel european se numără cele ale Fiat Chrysler, care a scăzut astăzi cu 3% pe bursa de la Milano după ce ieri au pierdut 5%. Declinul de astăzi a avut loc în condițiile în care Departamentul de Justiție al Statelor Unite se pregătește să dea în judecată producătorul auto, dacă discuțiile dintre cele două părți nu vor aduce o rezolvare a divergențelor legate de încălcarea legislației americane referitoare la poluarea aerului de către companie.
În regiune, bursa de la Varșovia a scăzut cu 0,4%, cea de la Praga cu 0,9%, în timp ce cea de la Budapesta a crescut cu peste 1%.
Revenind la BVB, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,39%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în declin cu 0,23%. BET XT și BET BK au pierdut 0,27%, respectiv 0,3%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.