Vodafone România, al treilea jucător local de telecomunicații după nivelul afacerilor, a lansat un audit tehnic la Telekom Mobile, companie ofertată la vânzare de către grupul elen OTE, conform informațiilor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În acest moment, conform surselor Profit.ro, nu ar exista în România o notificare pe subiectul tranzacției VDF-TKM, însă, cel mai probabil, în cazul tranzacției, notificarea va fi efectuată direct la Bruxelles, la Comisia Europeană.
Consiliul Concurenței precizează totodată pentru Profit.ro că, procedural, o tranzacție este analizată de către Comisia Europeană, din punct de vedere al regulilor de concurență, dacă cifra de afaceri totală realizată la nivel mondial de toate companiile implicate depășește 5 miliarde euro și cifra de afaceri totală realizată în Uniunea Europeană de către fiecare companie implicată depășește 250 de milioane euro (cu excepția cazurilor în care fiecare dintre firmele implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivel comunitar într-unul și același stat membru).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Până la momentul actual nu a fost depusă la Consiliul Concurenței o notificare privind o operațiune de concentrare economică prin care Vodafone România (Vodafone) să preia controlul asupra Telekom Romania Mobile (TKM). O eventuală tranzacție prin care Vodafone ar prelua controlul asupra TKM poate fi analizată fie de Comisia Europeană, fie de către Consiliul Concurenței.
O tranzacție este analizată de către Comisia Europeană din punct de vedere regulilor de concurență dacă cifra de afaceri totală realizată la nivel mondial de toate companiile implicate depășește 5 000 de milioane EUR și cifra de afaceri totală realizată în Uniunea Europeană de către fiecare companie implicată depășește 250 de milioane EUR (cu excepția cazurilor în care fiecare dintre firmele implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivel comunitar într-unul și același stat membru).
Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, cifrele de afaceri fiind mai mici decât valorile menționate anterior, tranzacția este analizată de Autoritatea Română de Concurență.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trencadis, cu un nou acționar majoritar, alături de Frank Timiș, și-a fixat planul pe 12 luni. CIO în Guvernul DăncilăNu este însă posibil ca operațiunea să fie analizată în același timp și de către Comisia Europeană, și de către Consiliul Concurenței, însă, în oricare dintre cele două situații, cele două autorități vor colabora", a transmis Consiliul.
Dacă achiziția va fi avizată, din piața locală de telecomunicații va dispărea un operator, nișa urmând să rămână o afacere în 3 - Orange, Vodafone și RCS&RDS.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Vodafone România și cei ai Telekom Mobile nu au comentat până la acest moment.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Casa de Comerț Unirea, relansată după eșec, discută deschiderea de magazine în spații ale Poștei Române. Plan de extindere națională, inclusiv în francizăÎn 2021, OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (rețelele de telefonie fixă) către Orange România, iar acum încearcă vânzarea diviziei de telefonie mobilă.
O achiziție a Telekom Mobile de către Vodafone România va avea ca efect principal revenirea pe locul doi a subsidiarei locale a grupului britanic de telecomunicații Vodafone, prin devansarea RCS&RDS, în funcție de cifra de afaceri. La nivelul anului 2022, afacerile celor doi operatori au însumat 6,06 miliarde de lei, în timp ce RCS&RDS a raportat un business de 4,83 miliarde de lei. Astfel, raportat la nivelul afacerilor, Vodafone România a pierdut locul 2 în fața RCS&RDS deși a preluat afacerile UPC în 2020, preluare care i-a crescut cifra de afaceri cu 12%, la 4,5 miliarde lei.
Din perspectiva bazei de clienți, datele de la finele lunii martie 2023 arată că Telekom Mobile avea 4,06 milioane de clienți (abonați și utilizatori de cartele preplătite), în timp ce portofoliul Vodafone România numără 9,443 milioane de utilizatori. Practic, în cazul achiziției, Vodafone România va avea cea mai mare bază de clienți la nivelul pieței locale, cu un total de 13,503 milioane, comparativ cu portofoliul de 9,9 milioane al actualului lider, Orange România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție avizată - Austriecii de la VIG preiau Aegon Pensii și intră pe segmentul pensiilor privateÎn privința profitabilității, ambii operatori au raportat pierdere pentru 2022, totalul fiind de 680 milioane lei. Defalcat, Vodafone România a consemnat un rezultat negativ de 121,9 milioane de lei, iar Telekom Mobile a închis anul precedent cu un minus de 558,1 milioane de lei. Interesant este că Vodafone raportează o pierdere anul trecut, având un număr similar de angajați cu cel înregistrat în 2013, când compania raporta un profit de 430 milioane lei.
Anul trecut, provizionul companiei a fost de 224.559.118 lei (cel mai mic din ultimii 10 ani), iar în 2013, de 464.409.220 lei lei, conform termene.ro.
Vodafone încă lucrează la integrarea UPC, una mai dificilă decât se aștepta.
Preluarea UPC România de către Vodafone a fost agreată în mai 2018, avizată de Comisia Europeană în iulie 2019 și încheiată în martie 2020 (circa 2 ani), în timp ce achiziția Telekom Romania Communications de către Orange a fost agreată în noiembrie 2020, aprobată la Buxelles în iulie 2021 și finalizată în septembrie 2021 (mai puțin de un an).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Calif - Fondatorii au cedat brandul și ultimele două restaurante funcționalePentru acești ani, datele ANCOM, extrapolând cifrele Focus Sat, vândută tot în 2018 către M7 Group, indică o scădere de circa 2 puncte procentuale din piața de servicii retransmisie TV, cota de piață a Vodafone atingând 10,7%, în decembrie 2022.
Din perspectiva resurselor umane, preluarea Telekom România înseamnă și un transfer de aproape 800 de salariați, care se adaugă circa 3.000 angajați actuali ai Vodafone România.
Preluarea UPC a însemnat o creștere a numărului de angajați cu aproximativ 900. Ulterior, prin concedieri colective, Vodafone România a renunțat la un număr similar de angajați, raportând sub 3.000 de salariați anul trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Israelienii de la Speed Value, care au lansat unul dintre marii furnizori de soluții de testare IT la nivel global, cumpără un producător român de softwareTelekom Romania este controlată de grupul elen OTE, care deține peste 99,9% din acțiuni, iar trei acțiuni sunt în proprietatea Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR).
La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.
La începutul acestui an, Vodafone a ieșit din Ungaria, iar în regiune mai operează încă în Albania, Cehia, Grecia, Turcia (ca acționar majoritar), precum și în Bulgaria, Cipru, Letonia, Lituania, Muntenegru, Serbia, Bosnia, Croația, Estonia, Slovenia (parteneri).