EximBank, deținută de stat, anunță oficial că a semnat cu National Bank of Greece (NBG) contractul pentru Banca Românească, preluând astfel subsidiara bancară a NGB din România, a cărei vânzare către grupul maghiar OTP a eșuat în primăvara anului trecut. Anunțul confirmă informațiile transmise recent în exclusivitate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Grupul elen a calculat că poziția de lichiditate va crește cu 314 milioane euro, luând în considerare și rambursarea datoriei intra-grup, respectiv a finanțării acordate anterior băncii din România.
În urma acestei tranzacții, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România.
În plus, ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.
Interesul EximBank pentru a cumpăra Banca Românească a fost anunțat anterior de Profit.ro, pe lista investitorilor interesați figurând și familia omului de afaceri elen Vardis Vardinogiannis (83 de ani), care a preluat recent Marfin Bank, fondul american JC Flowers, care a preluat recent Piraeus Bank, Patria Bank, Intesa.
NGB se află într-un proces de restructurare după ce și-a asumat în fața Comisei Europene reducerea activelor din afara Greciei până la finele anului 2018. NBG nu a reușit însă să vândă toate activele la care s-a angajat să renunțe și a avut nevoie de timp sulimentar pentru a finaliza restructurarea.
În luna martie a anului trecut, tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la Național Bank of Greece a fost respinsă de Banca Națională a României (BNR), fiind prima decizie de acest fel a băncii centrale. Decizia BNR a fost anunțată în premieră de Profit.ro.
NBG și OTP Bank semnaseră, în iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro. La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și împrumuturile acordate subsidiarei din România.