Guvernul majorează limita de îndatorare a primăriilor și permite împrumuturi de la Trezorerie, în plafonul de 800 milioane lei, pentru proiecte din fonduri europene

Guvernul majorează limita de îndatorare a primăriilor și permite împrumuturi de la Trezorerie, în plafonul de 800 milioane lei, pentru proiecte din fonduri europene

Premierul Dăncilă, la ședința Adunării Generale a Asociației Comunelor

scris 23 aug 2018

Guvernul a majorat, joi, prin ordonanță, limita de îndatorare a primăriilor, permițându-le să contracteze împrumuturi de la Trezoreria Statului în cuantum total de 800 milioane lei, pentru confinanțarea proiecetelor europene, până la finele anului curent. La începutul anului, Executivul stabilise această limită la 500 milioane lei pentru 2018-2019, permițând primăriilor să poată utiliza excedentul bugetului local pentru a finanța și cheltuielile cu personal, dar se pare că în continuare autoritățile locale nu au fonduri suficiente.

Executivul adoptase, la începutul lunii martie, o ordonanță de urgență, prezentată de Profit.ro, prin care permitea și anul acesta primăriilor să nu respecte limita de îndatorare și să contracteze împrumuturi de la Trezoreria Statului, în cuantum total de 500 milioane lei, pentru 2018 și 2019. Executivul permitea, totodată, autorităților locale să poată utiliza excedentul bugetului local pentru a finanța și cheltuielile cu personalul, cu corecții financiare sau pentru plata arieratelor.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu un an, Guvernul permitea primăriilor să ceară împrumuturi, din veniturile obținute de stat din privatizare și înregistrate în contul Trezoreriei, tot în limita a jumătate de miliard de lei, pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene sau pentru proiecte susține de la buget.

La finele anului trecut, primăriile au mai primit de la Guvern dreptul de a împrumuta 88 milioane de lei pentru a acoperi corecțiile financiare impuse la proiectele europene și pentru asigurarea încălzirii în sezonul rece.

Peste 400 de companii americane, internaționale și românești resping acuzațiile unor politicieni că multinaționalele finanțează mișcările de stradă CITEȘTE ȘI Peste 400 de companii americane, internaționale și românești resping acuzațiile unor politicieni că multinaționalele finanțează mișcările de stradă

Acum, o nouă ordonanță aprobată de Executiv prevede că unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita în cursul anului 2018, până la data de 29 noiembrie 2018, inclusiv pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară, de la Ministerul Finanțelor Publice, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 800 milioane lei, pentru asigurarea prefinanțării și/ sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

”Autoritățile administrației publice locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de prefinanțare/ cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile aferente proiectelor de investiții”, arată Guvernul.

Guvernul dă undă verde proiectelor senatorului Zamfir privind plafonarea dobânzilor la credite și limitarea sumelor percepute de recuperatori. Băncile reclamă că noile prevederi vor afecta creditarea CITEȘTE ȘI Guvernul dă undă verde proiectelor senatorului Zamfir privind plafonarea dobânzilor la credite și limitarea sumelor percepute de recuperatori. Băncile reclamă că noile prevederi vor afecta creditarea

Condițiile de împrumut în ordonanța de la începutul anului erau dobândă ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 2 puncte procentuale și care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare va fi până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.

Acum, pe fondul creșterii ROBOR, dobânda a fost diferențiat,ă fiind stabilită la ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus: o marjă de 1,5 puncte procentuale pentru scadențe până la 3 ani; 2 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani; 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani; respectiv, 3 puncte procentuale pentru scadențe între 10 și 20 de ani.  

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
primarii
trezorerie
guvern
excedent
buget
indatorare