Bănci din Italia, Irlanda, Spania și Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistență, sau test de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeană de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE), relatează Reuters.
Autoritatea a testat 51 de bănci din Uniunea Europeană, dar ediția din 2016 a testului de rezistență are câteva schimbări față de testele din anii anteriori.
Din cele 51 de bănci testate, cele mai slabe rezultate, după nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost înregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franța, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa (Spania, 7,81) și Erste Group (Austria, 8,02), potrivit Reuters. Dintre acestea, patru au filiale în România - Raiffeisen, Unicredit, SocGen (BRD) și Erste (BCR).
În primul rând, numărul de bănci supuse testului a scăzut considerabil, de la 130 în 2014 la doar 51 în axcest an, astfel că țări cu probleme precum Grecia sau Portugalia nu au nicio bancă supusă testului. De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona că o bancă a trecut sau a picat testul.
În anii anteriori, cei care efectuau testul măsurau impactul unui scenariu-catastrofă asupra fondurilor proprii ale băncilor. Astfel, se considera că băncile aflate cu indicatorii sub un nivel critic au picat testul și aveau nevoie de recapuitalizare.
Testul de rezistență ia în calcul un scenariu economic advers - recesiune severă, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clienților sau creștere a șomajului.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum