Banca Angliei vrea o perioadă de tranziție post-Brexit pentru a evita un șoc în domeniul financiar

Banca Angliei vrea o perioadă  de tranziție post-Brexit pentru a evita un șoc în domeniul financiar
scris 9 aug 2017

Banca Angliei vrea o perioadă de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană,  care să ofere băncilor și autorităților mai mult timp pentru a se adapta schimbărilor legate de Brexit, în contextul în care desprinderea de blocul comunitar este o amenințare la adresa stabilității financiare, informează Reuters și Business Insider.

Sam Woods, viceguvernator al Băncii Angliei, spune că "un fel de perioadă de implementare este de dorit între momentul în care Marea Britanie iese din UE și aplicarea noilor relații" pentru a oferi mai mult timp companiilor și băcilor din Marea Britanie și UE să pună în aplicare schimbările necesare.

Marea Britanie ar urma să iasă oficial din UE în martie 2019. Potrivit lui Woods, autoritățile de reglementare riscă să nu facă față modificărilor aduse de Brexit dacă nu vor avea la dispoziție timp suplimentar. Ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă o provocare pentru resursele Autoritatății britanice de Supraveghere Prudențială (PRA).

Cel mai mare și mai reclamat vânzător de RCA, ultimul bastion al capitalului românesc din asigurări, este o afacere “la extern” CITEȘTE ȘI Cel mai mare și mai reclamat vânzător de RCA, ultimul bastion al capitalului românesc din asigurări, este o afacere “la extern”

Multe bănci importante au sucursale în Marea Britanie, iar după Brexit acestea ar putea deveni filiale (entități separate), ceea ce însemnaă că vor intra sub supravegherea directă a PRA.

Pe lângă bănci, o altă categorie supusă unor riscuri majore legate de Brexit este cea a societăților de asigurări.

Asociația Asigurătorilor Britanici a declarat că asigurătorii se tem că, în cazul unui Brexit dur, nu vor mai putea onora polițele clienților din UE.

În iulie, ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond, afirma că, la nivelul Guvernului, există un consens privind necesitatea unui acord tranzitoriu pentru perioada de după Brexit.

Băncile se pregătesc în prezent pentru scenariul negativ în care ar pierde accesul la piața unică europeană după ce Marea Britanie va ieși din UE, în 2019.

Astfel, multe bănci pregătesc mutarea parțială a activității din Marea Britanie în alte state membre UE.

Marea Britanie ar putea pierde, în câțiva ani, până la 40.000 de locuri de muncă din investment banking, adică jumătate din posturile totale din acest sector. Totodată, un Brexit dur ar putea costa marile bănci până la 50 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei de consultanță Oliver Wyman.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
brexit
banci
asiguratori
ue