Podul peste Dunăre de la Brăila a trecut cu bine testele de rezistență, astfel încât constructorul a putut trece la montarea marcajelor rutiere, una dintre ultimele operațiuni făcute înainte de marea inaugurare.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a anunțat că s-au finalizat testele de rezistență a podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, scrie Adevarul.
„La Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați - Tulcea s-au finalizat testele de încercare a suprastructurii, ultimul fiind testul de încercare dinamică, care s-a realizat prin intermediul deplasării unor camioane încărcate pe pod, ce au rulat cu o viteză constantă de aproximativ 80 km/h, trecând peste obstacole preamplasate”, a scris Ionel Scrioșteanu, pe Facebook.
Potrivit secretarului de stat, în ultimele zile, a continuat efectuarea testelor statice, necesare pentru verificarea eficienției statice pentru forța tăietoare, momentul încovoietor pentru tablierul metalic și forța de tensiune din tiranți.
„Aceste teste statice s-au realizat pe blocurile de ancoraj și turnuri, prin poziționarea a câte 18-19 camioane încărcate cu 40 tone fiecare. Cum spuneam, acesta este cel mai complex și avansat proiect de testare a unui pod, având în vedere că se folosesc și 2 sisteme de măsurare și observare a evoluției podului în faza de încărcare: un sistem topografic de înaltă precizie și sistemul format din cei 50 senzori montați permanent pe pod, în puncte sensibile”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.
Cea mai înaltă și cea mai scumpă contrucție din România, podul suspendat de la Brăila, va fi dată în folosință la 27 iunie 2023, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care spune că termenul vine chiar de la constructorul Italian WeBuild.