Modele BYD lansate în anul 2021 și cu un kilometraj parcurs foarte mic sunt aglomerate în parcuri de mașini, unde nu sunt utilizate. Imaginile capturate cu aceste autovehicule sunt asemănătoare cu cele ale unor munți de biciclete din deceniul trecut, rezultate dintr-o schemă ponzi.
Forțarea revoluției energiei „verzi” aduce anomalii economice. Imagini cu un câmp unde mii de autovehicule electrice sunt abandonate sunt difuzate Serpentza, canal de YouTube, cu peste 1 milion de abonați.
Ironia este că sunt autovehicule BYD cu un model din anul 2021 și pentru care localnici raportează că au cel mult 13.000 de kilometri la bord. Filmul citat realizat de sud-africanul Winston Sterzel care a trăit peste 10 ani în China denunță existența unei scheme prin care mașini sunt luate și înmatriculate în vederea raportării unui număr record de vânzări de automobile electrice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scopul ar fi unul dublu: pentru propagandă, de a prezenta China în avangarda energiei „verzi”, dar și de a obține finanțări de la investitori. Sterzel amintește de existența unei scheme ponzi în care o companie de închiriere de biciclete raporta înregistrări-record doar pentru a atrage bani, dar de fapt acestea stăteau neutilizate. Ulterior, afacerea s-a prăbușit, o parte din cei care au derulat schema au fugit cu banii, iar imaginile cu munții de biciclete au făcut înconjurul lumii.
Ceva asemănător este surprins acum cu câmpurile de mașini electrice. „Le pompează fără cercetări de piață, fără să vadă dacă este viabil sau nu”, spune Sterzel în filmul cu 1,4 milioane de vizualizări pe YouTube. „Rezultatul final sunt câmpuri peste câmpuri de mii și sute de mii de vehicule abandonate care acum vor rugini.”