Participanții la trafic vor putea reclama, printr-o sesizare însoțită de înregistrare video, nu doar comportamentul agresiv în trafic, ci și alte încălcări ale normelor rutiere, precum depășirea limitei maximă admisă de viteză, depășirile pe contrasens, nerespectarea culorii roșii a semaforului sau a trecerilor de cale ferată, conform datelor Profit.ro.
De ce este important: Începând din 27 octombrie, comportamentul agresiv al celorlalți șoferi poate fi reclamat prin depunerea unei sesizări, precum și a probelor sau indiciilor care pot duce la obținerea probelor pe aplicația Ministerului Administrației și Internelor (MAI), după ce în iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite polițistului rutier să constate anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.
Este bine de știut: Sesizarea privind comportamentul agresiv trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamația - nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență - declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.
CITEȘTE ȘI Scade costul permisului de conducere. Guvernul pregătește scutirea de TVA pentru școlile de șoferiAcum, ordonanța de urgență a fost modificată în comisia de specialitate a deputaților, care întocmesc raportul final pentru adoptarea actului normativ de către Parlament, stabilindu-se extinderea sferei de încălcări a Codului rutier pentru care se pot depune sesizările.
Astfel, sesizările vor putea fi formulate cu privire la oricare dintre încălcările normelor de circulație pe drumurile publice prevăzute la art. 1092 alin. (3) din Codul rutier.
Potrivit alineatului citat, posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:
a) limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
b) interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
c) semnificația culorii roșii a semaforului;
d) trecerea la nivel cu calea ferată;
e) interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
f) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.
”Această posibilitate trebuie extinsă nu doar pentru contravenția de adoptare a unui comportament agresiv, ci și pentru alte tipuri de contravenții care conduc an de an la tragedii soldate cu numeroase victime pe drumurile publice din România, cum ar fi traversarea la culoarea roșie a semaforului sau a semnalelor de culoare roșie la trecerea la nivel cu calea ferată, depășirea coloanelor de autovehicule oprite la semafor, depășirea pe linia continuă sau alte asemenea”, arată autorii amendamentelor.
Pentru a intra în vigoare, modificarea mai trebuie votată în plenul Camerei Deputațilior și promulgată de șeful statului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Tipărirea și înmânarea bonului fiscal la plata cu cardul - obligatorii doar la solicitarea clientuluiConform ordonanței, comportamentul agresiv în traficul include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.
Tot în categoria manevrelor considerate comportament agresiv sunt incluse și folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia și conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei).
În plus, șoferilor cu comportament agresiv li se reține permisul de conducere pentru 30 de zile.