Producătorul auto Ford Motor a anunțat, marți, că renunță la planul de a investi 1,6 miliarde de dolari într-o fabrică din Mexic și va investi, în schimb, 700 de milioane de dolari în facilitatea de producție din statul american Michigan, informează Reuters.
Compania nu renunță, totuși, la intenția de a produce modelul Ford Focus în Mexic, însă fabricarea acestuia va fi într-o fabrică deja existentă. Investiția de 700 de milioane de dolari în fabrica din Michigan va ajuta la crearea a 700 noi locuri de muncă.
Ford a fost aspru criticat de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pentru planurile de a investi în Mexic, care ar dezavantaja SUA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aprilie, Ford a anunțat că plănuiește să investească 1,6 miliarde de dolari pentru extinderea producției de mașini mici în Mexic, iar în septembrie, a anunțat că acest lucru va însemna mutarea, în totalitate, a producției de astfel de automobile din SUA. Mai mult, CEO-ul Ford, Mark Fields, a afirmat că intenționează să mute majoritatea producției de mașini mici din lume în țări unde costurile sunt mai mici, până în 2019.
Trump a criticat faptul că Mexicul fură locurile de muncă în industria auto de la americani și a afirmat că va împiedica Ford să deschidă o nouă fabrică în Mexic, amenințând că va impune tarife pentru mașinile livrate în SUA.
Ford nu este singura companie din industria auto care a atras dezaprobarea lui Trump din cauza dorinței de a își diminua costurile prin mutarea producției în afara SUA.
Spre exemplu, Donald Trump a avertizat astăzi grupul General Motors că va plăti taxe vamale mari pentru automobilul Chevy Cruze fabricat în Mexic. General Motors a transferat producția modelului Chevy Cruze în Mexic datorită cererii mari. Fabrica Lordstown din Ohio a General Motors nu poate fabrica suficiente vehicule, chiar dacă funcționează în trei schimburi pe zi.
Donald Trump a declarat că vrea să convingă firmele și companiile să-și păstreze operațiunile de producție pe teritoriul american prin tăierea impozitelor pe profit și prin reducerea reglementărilor. Totodată, republicanul a avertizat că va impune o taxă vamală de 35% din valoarea bunurilor vândute pe teritoriul american de companiile care și-au deschis fabrici de producție în străinătate.