Un comerciant de armament din Bulgaria a devenit cel mai mare acționar individual al fabricii de echipamente și accesorii metalice INOX SA Măgurele, reputată pentru produsele destinate clienților din retailul alimentar și HoReCa, dar cu planuri de extindere în domeniul producției pentru apărare, pe fondul războiului din Ucraina, relevă datele Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania de trading de produse militare de la sud de Dunăre Alguns EOOD, controlată de omul de afaceri bulgar Aleksandar Dimitrov Lyubomirov, a preluat 31,4374% din capitalul INOX SA, prin conversia în acțiuni a unui credit în valoare de 1,012 milioane euro (5,036 milioane lei) pe care l-a acordat în ianuarie fabricii din Măgurele, relevă date oficiale analizate de Profit.ro. Conversia a fost parte dintr-o majorare de capital în valoare totală de peste 10 milioane lei, diferența de 5 milioane lei reprezentând aporturi în numerar.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Începând din octombrie, fabrica de zahăr din Luduș va produce din nou
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primăvară, Lyubomirov a fost ales membru în Consiliul de Administrație (CA) al companiei.
Fostul ministru PSD al Sănătății Ion Bazac, președintele CA-ului, a rămas cu o participație de 17,4571% din acțiunile INOX SA. Acționari semnificativi mai sunt Șerban Buduleci (10,3798%) și entitatea juridică cipriotă Ginerva Enterprises Ltd (8,0435%). Alți aproape 500 de mici acționari dețin cumulat 32,6822% din capital.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a preluat de la Comisia Europeană atribuțiile de analiză a tranzacției prin care Carrefour cumpără afacerile cora din România
În mai, cum a anunțat atunci Profit.ro, acționarii INOX SA au aprobat extinderea obiectului principal de activitate al companiei cu codul CAEN 2540 ″Fabricarea armamentului și muniției (cu excepția componentelor esențiale ale unei arme și a muniției)″, compania propunându-și să colaboreze cu un investitor strategic la producția de consumabile militare, pentru refacerea stocurilor NATO după ajutorul dat Ucrainei în războiul cu Rusia.
Ulterior, la jumătatea lunii iulie, INOX SA a încheiat un contract de livrare a 40.000 de componente metalice non-esențiale pentru pușca de asalt AKM-47. Acestea vor fi produse prin intermediul noii linii tehnologice recent achiziționate de către companie, ale cărei costuri fuseseră estimate la peste 390.000 euro, cu tot cu TVA.
CITEȘTE ȘI VIDEO Terminalul CPC, prin care rafinăriile din România importă țiței kazah, nu a fost afectat de atacul ucrainean cu drone
Alguns EOOD din Bulgaria a ajuns să fie cunoscută opiniei publice românești în urmă cu un an, când presa bulgară, preluată de cea locală, a scris că firma ar fi încercat să exporte în secret arme și echipamente militare sovietice în Ucraina prin România și Polonia. Partenerul român ar fi fost, conform sursei citate, compania națională de profil Romarm, care însă le-ar fi trimis bulgarilor marfa înapoi, nemulțumită de calitatea produselor.
Jurnaliștii bulgari mai scriu că, în vara lui 2015, o grenadă de mână antitanc furnizată tot de cei de la Alguns Pentagonului ar fi explodat în timpul unui exercițiu, ucigând un militar american și rănind alte 4 persoane.