Studiu: Investitorii români au un apetit ridicat pentru risc, dar nu au descoperit încă oportunitățile pe care le poate aduce piața de Venture Capital

Studiu: Investitorii români au un apetit ridicat pentru risc, dar nu au descoperit încă oportunitățile pe care le poate aduce piața de Venture Capital

Alexandru Bogdan – CEO & GP ROCA X VC

Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2023

Majoritatea respondenților unui sondaj, din categoria investitorilor profesioniști, spun că au investit în principal pe Bursa București și pe burse internaționale, o parte importantă din bani fiind direcționați și către nișele de real estate și crypto.

Astfel, 69% dintre respondenți au investit pe BVB, 62% pe burse internaționale și 52% în real estate.  Metodele investiționale de tipul Angel Investing 30%, Crowdfunding 19%, Venture Capital 14%, Private Equity 4%, se află la coada clasamentului , în timp ce 34% dintre respondenți sunt investitori crypto.

Urmărește-ne și pe Google News

”Ne așteptam ca metodele cu cea mai mică bariera de acces să fie cele mai populare, am fost însă surprinși de procentul mic de investitori în Crowdfunding (19%), Venture Capital, Private Equity sau Angel Investing, și mai ales de faptul că 34% dintre respondenți sunt investitori crypto.

Mai mult, 40% dintre ei mizează pe randamente de 3x-15x, alți 40% fiind încrezători în randamente între 15x-30x. Acest nivel încredere ce este surprinzător mai ales având în vedere faptul că datele au fost colectate când piața se afla sub influența prăbușirii FTX și al propagării acestui efect în întreaga industrie”, spune Alexandru Bogdan, CEO & GP ROCA X VC, care a realizat studiul.

OTP Bank vede o încetinire a creșterii economice, dar fără risc de recesiune, și prognozează o scădere a dobânzilor din vară. Pericolul vine din criza bancară internațională. Nu se așteaptă la eșecul PNRR CITEȘTE ȘI OTP Bank vede o încetinire a creșterii economice, dar fără risc de recesiune, și prognozează o scădere a dobânzilor din vară. Pericolul vine din criza bancară internațională. Nu se așteaptă la eșecul PNRR

Când vine vorba de randamentele așteptate din zona de VC, o zona cu riscuri mai mici și cunoscute, investitorii au aceleași așteptări cum au de la investițiile în Crypo. Percepțiile legate de gradul de risc al acestor metode investiționale pun pe primele poziții ale clasamentului Crypto, Crowdfunding, Angel Investing, VC, bursele străine, apoi Private Equity și bursa locală.

Cele mai sigure investiții sunt, în percepția respondenților studiului ROCA X, Arta/Bijuteriile, Obligațiunile, Depozitele, Imobiliarele și fondurile mutuale.

”Ideea de Venture Capital s-a născut și consacrat în SUA ca motor al inovației și dezvoltării economice. Date oficiale arată că 41% din valoarea tranzacționată pe piețele publice din SUA (market capitalization) și respectiv 62% din cheltuielile de cercetare – dezvoltare din SUA sunt generate de companii susținute de VC-uri. Ȋn plus, jumătate dintre companiile listate public fondate în ultimii 50 de ani au fost susținute de VC-uri generând 2/3 din valoarea lor totală de piață și mai mult de 92% din bugetele de cercetare-dezvoltare și valoarea patentată. Prin urmare orice economie sănătoasă are nevoie de o industrie puternica de Venture Capital si Private Equity”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group și Fondator ROCA X.

Acest motor de dezvoltare este susținut în SUA de apetitul foarte ridicat al americanilor pentru risc. 

”Clasamentul în sine nu aduce multe surprize, însă nivelul de risc perceput nu este unul confirmat de realitatea din piață. Cu cât investiția este într-o etapă mai incipientă de dezvoltare a unei companii, cu atât ea este mai riscantă. Investițiile la nivel de accelerare/incubare au o rată de supraviețuire de doar 10%, în timp ce investițiile Pre-seed sau Seed, în care ROCA X activează, au o rată de succes la nivelul companiilor de ~35%, restul de 65% având randamente subunitare. Folosindu-și însă priceperea și experiența, VC-urile active în pre-seed și seed reușesc, prin dublarea expunerii pe companiile câștigătoare, să aducă randamente atractive, iar odată ajunși în zona de Serie A procentele se inversează: 65% dintre acestea ajung să obțină și o rundă de finanțare de tip serie B, iar dintre acestea numai 1 din 100 nu reușește să treacă la nivelul următor.  (sursa aici)”, a completat Alexandru Bogdan – CEO & GP ROCA X.

Studiu: Investitorii români au un apetit ridicat pentru risc, dar nu au descoperit încă oportunitățile pe care le poate aduce piața de Venture Capital

Studiul de piață a fost desfășurat la finalul anului trecut pe un eșantion calitativ de aproximativ 130 de investitori profesioniști. 

viewscnt
Afla mai multe despre
roca x
venture capital