Fostul premier Sorin Grindeanu, înlăturat de la Palatul Victoria de propriul partid prin moțiune de cenzură, a fost votat, marți, de Parlament ca președinte al ANCOM. Susținuți de coaliția de guvernământ, un fost șef al Fiscului și un fost primar de sector al Bucureștiului au fost votați în conducerea Curții de Conturi. Candidatul opoziției la Curte, Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii din cabinetul Boc, a fost respinsă însă de majoritatea parlamentară.
Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost propus, luna trecută, de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua președinția Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după ce Adrian Diță și-a înaintat demisia din funcție.
Deși, ca prim-ministru, Grindeanu spunea că a refuzat șefia Autorității de Supraveghere Financiară, propusă de liderul PSD Liviu Dragnea în schimbul demisiei, acum fostul premier a acceptat numirea la șefia ANCOM, în ciuda divergențelor, declarate atunci, cu conducerea de partid.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Parlamentul a votat în plen și doi noi membri în conducerea Curții de Conturi, care au fost susținuți de aleșii majorității în comisiile de buget parlamentare.
Partidul Social Democrat și aliații săi de la guvernare i-au votat, astfel, pe Vasile Gherasim, fost primar PSD al sectorului 1, în prezent consilier al primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și pe fostul șef al ANAF, Bogdan Stan, în prezent vicepreședinte al acestei instituții.
Propunerea opoziției, votată în comisie pentru Curtea de Conturi, fostul ministru al Muncii din cabinetul Boc Claudia Boghicevici, care în prezent este vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, nu a întrunit însă un număr suficient de voturi în plenul reunit al Parlamentului.
Profit.ro a relatat în exclusivitate că atât social-democrații, cât și liberalii și-au susținut proprii candidați, în general foști membri de partid, în conducerea Curții de Conturi, după ce recent fostul secretar al Guvernului Mihai Busuioc a fost numit în fruntea instituției.
Noii consilieri de conturi, care vor face parte din conducerea instituției, vor primi o indemnizație lunară de cel puțin 2.200 euro lunar, conform declarațiilor de avere ale actualilor consilieri.
CITEȘTE ȘI Parlamentul amână aplicarea Legii diminuării risipei alimentare până în iulie 2018. Între timp legea trebuie modificatăActualii angajați și specialiști ai Curții de Conturi nu au avut nicio șansă în fața candidaților susținuți, prin votul din comisie, atât de către partidul de guvernământ, cât și de partidele din opoziție.
Audierea lui Bogdan Stan poate fi urmărită în înregistrarea video de mai jos.