Un teren de 3.700 de metri pătrați din centrul Timișoarei, în spatele magazinului Bega, se întoarce în proprietatea Primăriei Timișoara după ce un certificat prin care Ministerul Economiei a atribuit terenul unei firme deținute de frații Cristescu a fost anulat definitiv de instanța supremă.
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința finală în dosarul parcării din spatele magazinului Bega, atribuit de Ministerul Economiei, în timpul guvernării Ponta, firmei Bega Turism, deținute de cei mai bogați bănățeni, frații Emil și Marius Cristescu. Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Timișoara, care a anulat un certificate de proprietate prin care Ministerul Economiei a atribuit terenul firmei deținute de frații Cristescu, arată Adevărul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Respinge recursurile declarate de pârâții Ministerul Economiei și Bega Turism S.A., împotriva sentinței civile nr. 344 din 26 noiembrie 2020 a Curții de Apel Timișoara – Secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondate. Definitivă”, este hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe care Emil Cristescu a refuzat să o comenteze, susținând că așteaptă motivarea hotărârii.
Istoria procesului
Printr-o sentință emisă în 2016, Curtea de Apel Timișoara a decis anularea unui certificat de proprietate prin care Ministerul Economiei îi oferea firmei Bega Turism, deținută de frații Emil și Marius Cristescu un teren foarte valoros, de 3.700 de metri pătrați, din centrul Timișoarei.
Sentința Curții de Apel Timișoara a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, după mai bine de trei ani de proces, rejudecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Timișoara. După rejudecare, Curtea de Apel Timișoara a reconfirmat „tunul” imobiliar și a decis anularea certificatului de proprietate prin care Ministerul Economiei le-a atribuit terenul fraților Cristescu. Sentința Curții de Apel Timișoara a fost atacată cu recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul, în 16 noiembrie 2022.
Sentințele pronunțate în acest caz au scos la iveală faptul că documentul prin care terenul a fost atribuit de Ministerul Economiei firmei Bega Turism a fost semnat de fostul ministru al Economiei Constatin Niță.
Concret, Bega Turism a intrat în proprietatea parcării din spatele magazinului Bega în baza HG 834/1991, care le permite firmelor înființate cu capital de stat și privatizate ulterior (așa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfășurarea activității. Pentru asta, trebuie, însă, îndeplinite anumite condiții legale, condiții pe care judecătorii au decis că firma fraților Cristescu nu le îndeplinea.