O parlamentară germană a declarat că a fost reținută timp de mai multe ore după ce a intrat în Turcia în această lună, în baza unor postări pe rețelele de socializare pe care le-a făcut în 2019, adăugând că va continua să meargă în Turcia și să-și spună părerea despre guvernul acestei țări, relatează Reuters.
Gökay Akbulut, membră a Bundestagului din partea partidului de extremă-stânga Die Linke, a fost reținută în 3 august pe aeroportul din Antalya, după ce procuratura turcă a emis un mandat de arestare pentru presupusă "propagandă teroristă", a precizat ea.
În Germania trăiește cea mai mare comunitate turcă din diaspora, dar relațiile dintre Berlin și Ankara au fost tensionate în ultimii ani din cauza criticilor germane față de represiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva presupușilor opozanți după lovitura de stat eșuată din 2016 și din cauza ofensivei militare a Turciei împotriva milițiilor kurde din Siria în 2019, scrie News.ro.
Akbulut, cetățean german născut în Turcia, de origine kurdă, a fost eliberată după ce a luat legătura cu Ministerul german de Externe. Autoritățile turce nu au fost disponibile imediat pentru a comenta.
Akbulut a criticat guvernul turc pentru că "duce un război brutal împotriva populației kurde în interiorul și în afara granițelor sale", potrivit site-ului său oficial.
" Voi merge din nou în Turcia în luna octombrie ca parte a delegației Grupului parlamentar germano-turc și, ca întotdeauna, nu mă voi abține să-mi spun părerea: #FreeThemAll", a menționat ea într-o postare pe platforma de socializare X.
Nu se știe exact la ce anume s-a referit și nici ce postări pe rețelele de socializare crede ea că au declanșat mandatul de arestare din Turcia.
Ambasada Germaniei la Ankara și consulatul din Antalya au fost în contact cu parlamentara, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul Ministerului german de Externe.
Akbulut, în vârstă de 40 de ani, a cerut ridicarea interdicției germane privind Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Uniunea Europeană și Statele Unite.