Măștile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecție vor fi vândute sub denumirea ”acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
De asemenea, pe ambalaj trebuie să se regăsească termenul de valabilitate, principalele caracteristici tehnice și calitative, compoziția,instrucțiuni de depozitare și păstrare, nivelul eficienței filtrării, metoda de testare a eficienței filtrării utilizate, de exemplu, referința de identificare standard sau metoda de testare națională, tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosință”. Tot pe ambalaj, trebuie precizat că produsul nu este eficent în cazul persoanelor bolnave, precum și recomandări legate de modul în care acesta trebuie purtat, inclusiv cea conform căreia aceasta trebuie ”să fie purtată pe piele”, iar ”bărbile pot reduce eficiența de filtrare sub limitele stabilite”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Operatorii economici sunt obligați să afișeze la locul de comercializare, denumirea produsului pentru măstile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecție prin denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”. Operatorii economici sunt obligați ca ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piață să fie marcate în mod obligatoriu, cu informațiile necesare care se înscriu în mod vizibil, lizibil, ușor de înțeles, durabil, în același câmp vizual, după caz, pe etichetă, ambalaj de vânzare ori altele asemenea ce însoțesc produsul, pe fiecare din cel mai mic pachet comercializabil disponibil”, prevede proiectul de ordin al ANPC.
Elementele care trebuie să se regăsească pe ambalaj sunt:
a) denumirea producatorului, marca comercială sau alte mijloace de identificare;
b) producătorii și importatorii din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene au obligația să își precizeze adresa poștală a sediului social în elementele de identificare; producătorii, ambalatorii sau distribuitorii din state membre ale Uniunii Europene au obligația să își precizeze adresa poștală a sediului social unde pot fi contactați;
c) denumirea produsului și anume: „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate” urmată de versiunea documentului sau denumirea specificației naționale urmată de CWA;
d) un mijloc de identificare a produsului;
e) cantitatea;
f) termenul de valabilitate;
g) principalele caracteristici tehnice și calitative;
h) compoziția, în cazul în care produsul este fabricat din material textil trebuie specificate denumirea și procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, în ordine descrescătoare;
i) instrucțiuni de depozitare și păstrare;
j) nivelul eficienței filtrării;
k) metoda de testare a eficienței filtrării utilizate, de exemplu, referința de identificare standard sau metoda de testare națională;
l) tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosință”.
m) tipul de utilizatori, respectiv „copil” sau „adult”.
n) avertisment de restricție adecvat vârstei, respectiv „Nu este potrivit pentru copiii sub 3 ani”.
”Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piață să fie marcată în mod obligatoriu, sintagma ”Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - măști chirurgicale și nici nu este echipament individual de protecție în înțelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 - dispozitive de protecție respiratorie”, în același câmp vizual cu denumirea și cu caractere care să asigure lizibilitatea și vizibilitatea”, propune ANPC.
De asemenea, operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piață să fie marcată suplimentar, cu termenul „AVERTISMENT” în fața lor, sub formă bolduită și cu avertismentele de mai jos, astfel încât consumatorul să perceapă informația transmisă și să poată alege produsul în cunoștință de cauză:
Pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piață, operatorii trebuie să informeze consumatorii cu privire la utilizarea în mod corect a produselor, astfel:
• Este important să urmați aceste instrucțiuni:
• Dacă sunteți bolnav, această acoperitoarele facială de utilizat în colectivitate nu este adecvată. Solicitați sfatul medicului dumneavoastră.
• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - măști chirurgicale și nici nu este echipament individual de protecție în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 - dispozitive de protecție respiratorie.
• Întotdeauna verificați faptul că acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate este corect potrivită și vă acoperă nasul, gura si bărbia. Se recomandă ca aceasta să fie purtată pe piele; bărbile pot reduce eficiența de filtrare sub limitele stabilite.
• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu înlocuiește măsurile de protecție (spălare periodică a mâinilor, distanțare fizică, contact redus cu alte persoane).
• Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate reduce proiectarea picăturilor de salivă eliberate în timpul respirației de către utilizatori în mediul înconjurător.
• A nu se utiliza în timpul participării la o activitate fizică solicitantă.
• A se înceta utilizarea acestui produs la primele semne de deteriorare.
• Se recomandă ca acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate cu specificația ”reutilizabilă” să fie spălată înainte de prima utilizare, cu excepția cazului în care producătorul recomandă altfel.
• Acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate nu sunt potrivite pentru copiii sub 3 ani. Se recomandă supravegherea copiilor între 3 și 12 ani în timpul purtării acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate. O acoperitoare facială de utilizat în colectivitate care îngreunează capacitatea utilizatorului de a respira imediat ce este pusă este considerată nepotrivită. Este nevoie de timp pentru a se simți confortabil cu acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate.
Art.6. Operatorii economici sunt obligați ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piață, să informeze consumatorii cu privire la:
a) Instrucțiuni de curățare/spălare/ uscare;
b) În cazul acoperitoarelor faciale de utilizare în colectivitate reutilizabile, numărul maxim de cicluri de curățare pentru care este garantată conformitatea;
c) Modalitatea în care se potrivește, se folosește, se pune și se îndepărtează acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate poate fi indicat prin pictograme.
Art. 7. Informarea consumatorilor se realizează de către operatorii economici în mod clar, ușor de înțeles, lizibil și vizibil, durabil, în limba română.
ANPC a făcut numeroase controale la cei care comercializează măști și a și transmis alerte în Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX, retrăgând produse de la vânzare și aplicând amenzi.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri că aproximativ jumătate din măștile care se găsesc în comercializare în momentul de față în rețelele de distribuție nu ne protejează.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că măștile neconforme trebuie retrase din comerț și comercianții amendați, subliniind că trebuie să facem diferența între măști de protecție și pur și simplu obiecte cu care poți să acoperi fața, gura, care nu au același grad de protecție.” Am vorbit astăzi cu ministrul Popescu și mi-a relatat că ANPC a verificat și a găsit foarte multe măști neconforme. Ele trebuie retrase din comerț și comercianții amendați. Mi-a spus că sunt destui producători în țară și atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferența între măști de protecție și pur și simplu obiecte cu care poți să acoperi fața, gura, care nu au același grad de protecție. Iar ANPC trebuie să verifice ca o mască de protecție, să fie mască de protecție și nu altceva”, a răspuns președintele, solicitat să comenteze afirmațiile ministrului Economiei Virgil Popescu referitoare la măștile neconforme aflate la vânzare.