Consiliul Concurenței a investigat, de-a lungul timpului, mai multe companii cu acționariat austriac, iar o parte dintre acestea au fost amendate cu aproximativ 713 milioane lei, pe baza dovezilor obținute și susținute apoi în fața instanțelor de judecată, potrivit datelor transmise de autoritatea de concurență, la solicitarea News.ro. De asemenea, în prezent, Consiliul Concurenței are în derulare investigații în care sunt implicate companii austriece din domeniul financiar-bancar, precum Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank România, Asirom, Omniasig și Uniqa Asigurări SA.
„Declanșăm investigații atunci când avem indicii că lucrurile nu funcționează cum trebuie din punct de vedere concurențial, iar sancțiunile le aplicăm pe baza dovezilor strânse în luni și chiar ani de muncă. O parte dintre firmele sancționate recunosc faptele, dar adesea amenzile noastre sunt contestate în instanță. Câștigăm însă peste 90% dintre acestea, iar companiile trebuie să plătească pentru că au încălcat legea”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre companiile cu acționariat austriac amendate de Consiliul Concurenței se numără OMV Petrom și OMV Petrom Marketing, care au fost sancționate cu 503 de milioane de lei, după ce autoritatea a dovedit că au făcut parte dintr-un cartel pe piața carburanților, înțelegându-se să retragă de pe piață un sortiment de benzină. Alături de acestea au mai fost amendate și alte companii petroliere, iar suma totală s-a apropiat de 900 de milioane de lei.
Egger România, firmele din grupul Kronospan și HS Timber Production, cunoscută drept Holzindustrie Schweighofer au fost, de asemenea, amendate pentru înțelegeri anticoncurențiale, pe piața de comercializare a lemnului. Împreună, companiile au fost amendate cu peste 119 de milioane de lei.
Autoritatea de concurență a dat amenzi și pe piața de RCA, după ce a descoperit că Omniasig Vienna Insurance Group, Asirom Vienna Insurance Group și Uniqa Asigurări SA, alături de alte companii din domeniu, s-au înțeles pentru a majora tarifele la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Cele trei companii austriece au fost sancționate cu circa 91 milioane lei.
În prezent, Consiliul Concurenței investighează Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank România, pentru că ar fi participat la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR. Cele două bănci fac parte din rețeaua de zece entități bancare inspectate inopinat de autoritatea de concurență la finalul acestui an.
Consiliul Concurenței mai are deschise investigații pe piața întreținerii și reparării de autovehicule, fiind vizate Asirom, Omniasig și Uniqa Asigurări SA.
Pe piața de comercializare a medicamentelor anticoagulante orale este investigată Boehringer Ingelheim pentru abuz de poziție dominantă. Autoritatea de concurență are indicii că firma austriacă a implementat strategii de marketing care influențau prescrierea medicamentului său de către medici, limitând, astfel, piața. Mai mult, ar fi împiedicat intrarea pe piață a medicamentului Spiriva.