Guvernul se pregătește de majorarea deficitului, ținta de 4,4% asumată fiind considerată nerealistă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul.
Noile măsuri fiscale pregătite de autorități și impactul acestora în economie vor fi anunțate la Maratonul Impactul Fiscalității în Economie, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 10 august, cu participarea celor mai importanți actori implicați
„PNRR este structurat greșit, nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR - de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august.
Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale (toate excepțiile însumează 75 miliarde lei), România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Automat va duce la stoparea fondurilor europene și la instabilitate politică”, a spus Ciolacu, la Aleph News.
„„OUG-urile cu măsurile privind reforma administrativă, cât și cele care țin de echitatea fiscală se vor da concomitent. Unele măsuri se aplică de anul acesta, altele din 2024. Inclusiv scoaterea unor excepții. (...) România nu poate fi un off shore. În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene. În acest moment România nu-și mai permite acest lucru, acest lucru nu înseamnă că vom veni cu noi taxe.
E posibil să fie la țigări o mărire de accize, la redevențe. Va fi o măsură echitabilă la IT-iști, nu poate să fie pentru o categorie într-un fel și pentru alta în alt fel”, a mai spus Ciolacu.
Profit.ro a anunțat recent că Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar, la rectificarea bugetului de stat, în contextul în care situația finanțelor statului s-a deteriorat în prima parte a acestui an, iar măsurile de corecție au fost insuficiente, deși Comisia Europeană a transmis încă din martie o scrisoare oficială Executivului pe care îl avertiza că riscă să nu respecte ținta actuală a deficitului, de 4,4% din PIB. Ministerul Transporturilor a solicitat la rectificare cea mai mare majorare a bugetului alocat, respectiv 16 miliarde lei în plus.
A fost anunțat totodată că o delegație guvernamentală, condusă de premierul Marcel Ciolacu, ar urma să plece, cel mai probabil pe 20 august, la Comisia Europeană pentru a discuta despre renegocierea PNRR.
De ce este important: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent, întrebat de jurnaliști, că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor și-a negociat însă informal cu CE spațiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiționat de măsuri de corecție, pe venituri și cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o țintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcție de cum decurg lucrurile. Surse diferite din Ministerul Finanțelor și din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanți ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%.
Autoritățile au renunțat la ținta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, și au discutat cu Comisia Europeană permisiunea - având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv - pentru un deficit care să fie chiar și cu peste 1 punct procentual mai ridicat față de ținta de 4,4%. Profit.ro a anunțat recent noua poziționare pe deficit bugetar a Guvernului, situație clarificată în discuții cu Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI Proiect - Accesul animalelor de companie va fi permis în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București. Ce reguli trebuie respectateDeficitul bugetar actual asumat de Guvern, prin Legea bugetului, este de 4,4% din PIB, țara fiind în procedură de deficit excesiv. Conform calendarului, România ar trebui să scadă deficitul la 4,4% anul acesta și sub 3% anul următor.
Comisia Europeană a avertizat, încă de la începutul anului, că România nu va respecta nici ținta actuală de 4,4% din PIB pentru anul acesta.
CITEȘTE ȘI Guvernul face economii tăind și din Fondul pentru protecția angajaților din construcții
”Comisia Europenă a întrebat încă din februarie Guvernul dacă va respecta ținta, iar în martie a transmis o scrisoare oficială în care avertiza Executivul că nu va fi în măsură să respecte deficitul previzionat”, au precizat acum surse guvernamentale.
În prezent, Ministerul Finanțelor discută cu principalii ordonatori de credite viitoarea și prima rectificare bugetară din acest an, iar deficitul bugetar urmează a fi majorat inevitabil ca urmare neîndeplinirii țintelor de colectare și a solicitărilor de majorare a bugetelor venite de la ministere.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la majorarea impozitului pe dividende, TVA 5% nu dispare, crește taxarea la bursă. Se vrea impozit mare pe mașini de lux și, încă, acciză pe produse cu zahăr. Draftul de ieri - schimbat, altă taxă la case
Aceleași surse arată că cea mai mare majorare de buget solicitată vine de la Ministerul Transporturilor, care a cerut fonduri suplimentare de 16 miliarde lei. Din acestea, 12 miliarde lei sunt necesare pentru cofinanțări de proiecte de investiții din fonduri europene, urmând a fi decontate din banii de la Bruxelles.
Se așteaptă ca fonduri consistente să ceară și Ministerul Dezvoltării, pentru proiectele din programul Anghel Saligny, ca și Ministerul Educației, pentru creșterile salariale ale profesorilor.
Pentru a face rost de 12 miliarde lei, Guvernul va adopta măsuri de reducere a cheltuieilor bugetare, dar și de majorare a veniturilor prin noi măsuri fiscale, dar multe din ele din urmă își vor face efectul în utlima parte a anului sau chiar anul viitor.