Alexandru Bittner învinge Fiscul american

Alexandru Bittner învinge Fiscul american
scris 1 mar 2023

Curtea Supremă a SUA a limitat capacitatea Fiscului american de a aplica sancțiuni pentru că o persoană nu depune rapoarte care să-i dezvăluie conturile bancare din străinătate și a anulat o amendă de 2,72 milioane de dolari pe care Fiscul american o aplicase omului de afaceri româno-american Alexandru Bittner, relatează Reuters.

Într-o hotărâre luată la limită, cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă, judecătorii Curții Supreme a SUA i-au dat dreptate lui Alexandru Bittner, care are dublă cetățenie, română și americană, și care a susținut că sancțiunea maximă pe care ar fi trebuit să o suporte pentru depunerea cu întârziere a acestor rapoarte, în conformitate cu Legea privind secretul bancar, ar fi trebuit să fie de doar 50.000 de dolari, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Senatul își va rotunji bugetul din vânzarea de suveniruri turiștilor care vin la Palatul Parlamentului să vadă recordul CITEȘTE ȘI Senatul își va rotunji bugetul din vânzarea de suveniruri turiștilor care vin la Palatul Parlamentului să vadă recordul

Legea respectivă are ca scop combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale, cerând cetățenilor și rezidenților americani să depună rapoarte care să dezvăluie conturile lor bancare din străinătate. Încălcările neintenționate ale legii sunt supuse unei sancțiuni maxime de 10.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

Alexandru Bittner a susținut că a aflat de cerința de a depune așa-numitele rapoarte FBAR abia după ce s-a întors din România în Statele Unite, în 2011, și a depus ulterior cinci rapoarte anuale care acoperă anii 2007-2011.

Întrebarea era dacă încălcările sunt evaluate pe baza numărului de rapoarte FBAR pe care un contribuabil trebuia să le depună sau pe baza numărului de conturi bancare străine pe care trebuia să le dezvăluie în aceste rapoarte.

Fiscul a susținut că Bittner a încălcat legea de 272 de ori, pe baza numărului de conturi care au fost enumerate în rapoartele sale tardive pe parcursul a cinci ani.

Bittner a declarat că ar trebui să fie sancționat pentru doar cinci încălcări, reflectând numărul de rapoarte pe care nu le-a depus, în care nu a dezvăluit 16 milioane de dolari pe care îi împărțise în peste 50 de conturi bancare din România, Elveția și Liechtenstein.

Inițial, Curtea de Apel a celui de-al Cincilea Circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, a fost de acord cu interpretarea legii în favoarea guvernului, astfel că Bittner a sesizat Curtea Supremă.

Daniel Geyser, avocatul lui Bittner de la Haynes and Boone, a declarat marți că hotărârea Curții Supreme "calibrează în mod corect puterea discreționară a IRS (Fiscul american) și limitează excesul agenției".

Părerile contrare ale judecătorilor, notează Reuters, au venit dinspre toate liniile ideologice ale curții, judecătorii conservatori Amy Coney Barrett și Clarence Thomas alăturându-se judecătorilor liberali Sonia Sotomayor și Elena Kagan.

Alexandru Bittner a emigrat în SUA în 1982, obținând cetățenia americană. În anii 1990, el s-a întors în România pentru a investi aici. Considerat un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, el a făcut afaceri în România până în 2011, acumulând o avere estimată la peste 70 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru bittner
sua